Foto's

  Hoe richt ik een Goed Doel en/of Stichting op?

  Op internet is voldoende informatie te krijgen over het oprichten van een stichting, maar vaak wordt dit gedaan bijvoorbeeld als verkapte reclame voor het CBF of een notaris. Daarom vind je hier gewoon ons eigen inzicht hierover.

  Waarom een Goed Doel starten?

  Uit onvrede over de hoge salarissen van de grotere organisaties? Of strijkstok vermoedens?
  Vaak zijn mensen op vakantie geweest of werkzaam geweest in een bepaald land, waar zij bewoners in schrijnende omstandigheden hebben zien leven.

  Soms ontstaat het idee dat men een goed doel wil starten en zo iets wil doen aan deze situatie. Er worden inzamelingsacties gehouden en het geld wordt gebruikt om de mensen te helpen met bijvoorbeeld het aanschaffen van schoolboeken, kleding of  schoon drinkwatervoorzieningen. Na verloop van tijd kan een actie dermate omvangrijk worden, dat men een goed doel stichting of vereniging wil oprichten.

  Als eerste moet je weten dat ons landje al rijk is aan heel veel ingeschreven Goede Doelen.  Er zijn ruim 30.000 goede doelen ingeschreven, maar onduidelijk is hoeveel er daadwerkelijk actief zijn. Dat heeft o.a. te maken met het feit dat een stichting niet verplicht is zijn jaarverslag in te leveren.  Zo’n 16.000 van deze goede doelen en/of stichtingen heeft zich bij de belastingdienst ingeschreven als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

  De aantallen kunnen wat afwijken, de regelgeving is inmiddels aangescherpt.

  De kans is dus aanwezig dat er al een organisatie actief is in dat gebied en op het gebied waarin je hulp wilt verlenen. Raadzaam is om hier eerst even naar op zoek te gaan, het kan een hoop tijd en geld schelen.

  Mocht je toch besloten hebben zelf iets op te starten dan zijn er wat zaken die geregeld moeten worden. Dit is ook de volgorde die het meest éénvoudig is;

  • Verzin een handige naam. (Onderschat dit niet, professionele hulp is aan te raden!)
  • Statuten bij een notaris
  • Inschrijven bij de KvK
  • Indien toepasselijk bij de Belastingdienst een BTW vrijstelling en/of ANBI status aanvragen

  Een stichting kan door één persoon en mag door meer personen worden opgericht. Deze oprichting moet plaatsvinden bij notariële akte. Dit kan ofwel zijn een akte waarbij direct een stichting in het leven wordt geroepen of een testament waarbij de stichting pas ontstaat na overlijden van de erflater.

  De kosten voor zo’n akte, of wat wij gewoon de “statuten van onze stichting” noemen lopen enorm uit één, maar dit moet voor zo’n 300 euro kunnen. Maak een afspraak bij een notaris en bespreek met hen de opzet. Zij maken de statuten in orde en maken een afspraak wanneer deze klaar zijn. Zij weten welke zaken voor een goed doel stichting in statuten aan de orde moeten komen.

  Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel is in principe gratis. Hier heb je eigenlijk de statuten bij nodig.

  Daarna is het belangrijk dat wanneer je een goed doel hebt gestart dat geen winstoogmerk heeft, je dit even bij de belasting aanvraagt en zo voorkomt dat je btw moet afdragen. Let daarbij wel op dat je bijvoorbeeld niet ineens een hoop zaken gaat ‘verkopen’ via een online winkeltje of anderzijds, anders kon dit wel eens een probleem worden bij de belastingdienst die niet akkoord wil gaan met een btw vrijstelling.

  Nu begint het pas!

  Had je al gedacht aan de volgende zaken:

  • Website (Dit bedrijf is erg goed en wil nog wel eens (deels) sponsoren)
  • Logo en uitstraling.
  • Donateurs werven
  • Donateurs behouden! (Nieuwsbrieven voor donateurs)

  Vooral een website is erg belangrijk. Veel van onze inkomsten komt door de bekendheid via onze website. Een goede hostingpartij (doe jezelf een plezier en ga niet voor een gratis of supergoedkoop budgetbedrijf).
  Vaak wordt dan ook de naam van het Goede Doel gekozen waarvan de domeinnaam nog niet bezet is. Dan nog een goed pakkend logo ontwerp. Gebruik niet teveel kleuren, het kost je een vermogen aan drukwerk en is vaak minder pakkend!

  Zorg voor een goede, duidelijk uit straling. Iets wat herkenbaar is. Wij kunnen uit ervaring zeggen dat het raadzaam is om een ontwerpbureau in te schakelen. Dit gaat echt meer inkomsten genereren, dus denk hier niet te licht over.

  Goed, hier al veel uitleg en tips. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Om te bepalen of ik hier meer over moet schrijven, misschien kun je hieronder aangeven hoe nuttig dit was voor je?

  Edit: Inmiddels vind je hier een vervolg van dit artikel.

  Was dit artikel over het starten van een Stichting/Goed Doel nuttig?

  Zie resultaten

  Laden ... Laden ...

  97 comments to Hoe richt ik een Goed Doel en/of Stichting op?

  • Inge

   Zow, zeker niet eenvoudig maar wel een handig artikel wat je hebt geschreven!

  • Dirk-Jan

   Kunt u mij vertellen of er ook goede doelen zijn die ook een commerciële grondslag hebben? Waar ik over na zit te denken is om onze organisatie geheel of gedeeltelijk om te zetten van commerciële partij met winstoogmerk, naar een charitatieve organisaties. Is zoiets te combineren, of dien ik daar een aparte stichting zonder winstoogmerk voor op te richten? Reden is dat wij in een arm land onze werkzaamheden outsourcen en graag zouden zien meer te kunnen betekenen voor de lokale bewoners en medewerkers.

   Alvast bedankt voor uw hulp.

  • Beste Dirk-Jan,

   Ik zie dat mijn reactie wat laat is; maar zeker bestaan deze organisaties! Ik vind het Aga Khan Development Network (AKDN)wel een mooi voorbeeld. Zij zetten professionele banken op om vervolgens Micro kredieten te verstrekken aan de arme bevolking.
   Zij hebben een winstoogmerk in die zin, dat het de bedoeling is een gezond bedrijf te starten in verschillende ontwikkelingslanden. De winst wordt echter voor het grootste deel (of geheel) weer gebruikt om huidige bedrijven te verbeteren, te groeien of in het geval van microkredieten bijvoorbeeld de rente voor de leners te verlagen. Er zijn talloze manieren denkbaar waarop een commercieel bedrijf een charitatieve instelling kan zijn.

   Overigens is het AKDN wel een foundation (stichting). Hoe het precies in elkaar zit m.b.t. belastingen etc. zal per land verschillen. Ik zou dit even bij de belastingdienst navragen.

   Misschien is het een optie om met de naam van het huidige bedrijf een stichting op te richten met dezelfde naam. Dus het bedrijf “Dirk-Jan metaal” heeft een “Dirk-Jan metaal foundation”, waaraan het bijvoorbeeld een deel van de winst gebruikt voor charitatieve doeleinden. Dit heeft natuurlijk veel voordelen m.b.t. naamsbekendheid. Het hebben van een stichting, al dan niet met of zonder winstoogmerk, heeft in de meeste landen veel voordeel en ‘voorrang’ en het opent deuren naar sponsoring en subsidies.

  • Dirk-Jan

   Geen probleem voor de late reactie. Dankjewel voor het verhelderende antwoord.

  • Evert

   Ook ik wil graag een stichting beginnen , maar ik weet nog heel niet wat er op mijn weg komt ,
   Afgelopen jaren hebben we ons ingezet op diverse terreinen oa Tsjechië huis verbouwd door vrijwilligers , Suriname bij indianen zonnepanelen aangesloten , Kameroen biogasinstallatie gemaakt ,nu in India bij een doven instituut 20 computers gesponserd etc,etc ,Nederland diverse particulieren met problemen geholpen, organiseren van verwenochtenden van bijstandsmoeders, weduwe en wezen helpen met allerlei werkzaamheden die hen helpen.etc,etc,
   Nu gebruik ik al jaren andere stichtingen of kerken om geld op te laten storten ,maar zou graag zelf een stichting beginnen .kunt u mij adviseren ?

  • Beste Evert, wat leuk om te lezen hoe actief u bent! Welk advies zoekt u precies? Welke informatie mist u nog met bovenstaande artikel, en dan het vervolgartikel?

  • arjan

   wij mijn vrouw en ik willen een stichting oprichten voor mensen hier in nederland die door omstandigheden tijdelijk geen voedsel hebben een soort voedselbank wij hebben zelf een bedrijf gehad en failiet verklaard op 29-01-2009 en zijn ook in deze omstandigheden terecht gekomen en zo hebben wij een hartje gekregen voor deze mensen.
   Is dit moeilijk te realiseren en wat voor stappen moeten wij daar voor ondernemen.
   op moment zitten wij zelf ook nog met financiele problemen en hebben geen vervoer kunnen wij hier in de stichting ook een bedrijfs auto zetten?
   Hartelijke groeten Arjan

  • marieke

   Tijdens gesprek met iemand die met overschot tweedehands kleding zat, kwam ik op het idee om het vrijwillig te verkopen (stuksprijs) en de opbrengst te doneren aan al een bestaande stichting, aktief in opvang slachtoffers van huiselijk geweld.
   Ik ontvang het geld dus wel, contant, maar doneer het dus op rekening.
   Zelf werk ik vrijwillig.
   ik heb er nog gewoon een vaste baan bij (part-time)
   moet ik nog iets regelen?

  • ron

   hallo,

   graag heb ik de volgende advies nodig, ik zit op dit moment in uitkering (WIJ) gezien dat ik al zo lang een baan zoek, wil ik tog wat beters gaan doen voor onze mensen, is het mogelijk om vanuit een uitkering een stichting/goeddoel op te starten? met behoud van uitkering?

   wat is handig?

   gr ron

  • Beste Ron,

   dat lijkt mij geen probleem. Er is gen startkapitaal nodig dan behalve de kosten voor een notaris e.d. Als je geen salaris uit de organisatie geen winstoogmerk heeft en je krijgt een ANBI status van de belastingdienst zie ik niet in waarom dit niet zou kunnen.
   Overigens kun je dit natuurlijk even navragen bij de betreffende instanties.

   Dit geldt ook voor de andere bovenstaande vragen, wij zijn niet de enige die de vragen willen en kunnen beantwoorden, iedereen mag hier reageren. Het ontbreekt ons soms even aan tijd om één en ader uit te zoeken 🙂

  • marjolein

   Hoi Robert Jan,
   is het wel mogelijk een salaris uit de stichting te krijgen?
   Momenteel lees ik voor en vertel is samen met anderen verhalen in een instelling voor verstandelijk en of lichamelijk beperkte kinderen.
   Dit doen we nu vrijwillig een avond in de week maar de vraag ernaar, ook vanuit andere instellingen, is veel groter.
   Daar wij ook brood moeten eten kunnen we niet aan die vraag voldoen we moeten immers ook gewoon werken.
   Het zou wel kunnen als we ons zelf een salaris uit mogen keren.

   mag dat / hoe zit dat?

   Groetjes Marjolin

  • Beste Marjolein,

   Ja hoor, natuurlijk kan dat.

   Ik las ergens het volgende:

   Een stichting kan gewoon werknemers in dienst hebben die een salaris voor hun werkzaamheden ontvangen.

   Het doel van een stichting mag niet bestaan uit het doen van uitkeringen aan haar oprichters of bestuurders. Het betalen aan oprichters of bestuurders van door hen gemaakte onkosten of het vergoeden van ter beschikking gestelde tijd is wel toegestaan.
   Wanneer u uzelf als bestuurder op de loonlijst van de stichting zet, geeft de Belastingdienst u niet al te veel ruimte. Uw beloning moet marktconform zijn.

   Wel netjes opgeven dus. 🙂

  • marjolein

   Helder! Dank je wel!

  • onbekend

   mag je van af 16 jarige leeftijd al een stichting hebben

  • Beste ‘onbekende’,

   Voor het inschrijven bij de KVK is onder de 18 jaar toestemming nodig van de ouders. Ik neem aan dat dit dus ook voor een stichting geldt. Het beste kun je samen met je ouders even een afspraak maken bij je eigen lokale Kamer van Koophandel voor meer informatie.

  • piet

   Een goed doel oprichten heeft niks te maken met inschrijvingen of geld maar met onvrede en liefde omgezet in vrijwiligerswerk. Het enige dat een goed doel tegenhoud is geld en onwetendheid.

  • Nathalie

   ik ben 20 jaar geleden gehandicapt geraakt, door zinloos geweld.ik ben niet zichtbaar gehandicapt, en heb de laatste jaren zoveel kennis opgedaan die kan bijdragen voor onze samenleving. Telkens als ik deze oplossingen wilde bespreken met instanties of gemeente, keerden zij mij de rug toe en deden ze niets met mijn aanbod. pas in 2000 begon het me op te vallen dat de mensen met wie ik sprak of bedrijven die ik erop had aangesproken, ineens met ” de oplossing”kwamen, en mijn eigen omgeving begon ook ineens dingen te herkennen in projecten. Ik kan dus niets hard maken, maar het stoort me dat de projecten die veel op mijn eigen ideen lijken, voor een groot deel maar half worden uitgevoerd of opgezet. Ik heb me daarom ingeschreven als stichting in het jaar 2010, maar ik doe nog steeds alles alleen , en achter de schermen. Ik heb door mijn lot niet de kans om naar voren te treden, of mensen te betalen voor de dingen die ikzelf niet kan bewerkstelligen.

   Ik heb een stichting, een naam, maar te weinig kennis en geld om zichtbaar te worden voor anderen. Mijn handicap maakt me soms onzeker, en mijn lotgenoten waar ik voor ben opgestaan, die durven mij niet te volgen in daad.. herkent iemand dit probleem, of durft iemand mij te helpen zonder me te bestelen van mijn trots ?
   Ik zou zo graag iemand treffen die het mij samen aandurft om het verschil te maken tussen zichtbaar, en onzichtbaar zijn in het dagelijks leven.

   Ik begrijp ook wel dat veel mensen nu denken: wat een onduidelijke tante..
   maar begrijp me goed, als ik precies uitleg hoe en wat, komt morgen iemand met een status of geld, die ermee vandoor gaat, en nog meer schade aanricht omdat men alleen denkt in geld ipv van “echt helpen “. ik bewijs elke dag weer met mijn acties dat geld geen drive hoeft te zijn, en zeker niet altijd de oplossing bied.
   Ik doe dus alles zonder geld, en geloof in mijn kracht en kennis.
   Ik heb simpel behoefte aan mensen die ook bereid zijn om het verschil te maken.
   Met mij samen op pad durven gaan, of met me samen iets willen opbouwen.
   Ik weet alleen niet hoe ik hierin kan groeien.
   Ik heb altijd alles nog alleen moeten doen, en klaag niet, maar probeer ernaar te handelen.
   Mail mij, of bel me als je begrijpt wat ik bedoel…
   Groetjes, Nathalie

  • Kijk eens op http://notaris.startpagina.nl
   Daar kun je een goedkope notaris vinden voor het oprichten van een stichting.

  • Rik

   Hey Nathalie,

   Ik ben niet de persoon die je zoekt maar ik wil je ontzettend veel succes wensen 🙂

   Ik ben het overigens met je eens dat sommige mensen geld verdienen als hoofddoel hebben, daarbij niet letten op wat ze daadwerkelijk kunnen, willen of zouden moeten doen. Maar gelukkig is lang niet iedereen zo!!!

   Het ga je goed,
   Rik

  • Angela

   Hallo Nathalie,

   Jouw verhaal grijpt me aan. Op het moment heb ik nog niks, maar ik ben ook bezig met het opzetten van een stichting t.a.v. het onbegrip naar mensen met beperkingen, en hulp om hiermee om te gaan. Ook ik wil nog niet in details treden, totdat mijn stichting eenmaal bestaat. Het is mijn bedoeling om begin 2012 starten. Ik weet niet of onze ideeën met elkaar matchen, maar ik zou je graag op de hoogte willen houden, en als het kan hulp bieden waar nodig.

   Met vriendelijke groet,
   Angela

  • Hallo allemaal.
   Mijn naam is Halima saccoh,geboren in Sierra Leone. Elf jaar geleden ben ik samen met mijn familie gevlucht van uit Sierra Leone na de burgeroorlog. Ik studeerd inmiddels de opleiding Medewerk maatschappelijk zorg en hoop dat ik in de toekomst iets kan beteken voor de kindren in Sierra leone,daarom wil in nu mijn eigen stiching opstarten…Ik heb nog niemand om mijn hierin te kunnen steunnen,maar hopen door mijn mail wel iemand te kunnen vinden..

   Met vriendelijke groet,

   Halima Saccoh.

  • joel van lummel

   beste robert jan
   hoe oud moet je zijn om een stichting op te richten

   groeten joel van lummel ps ik ben 10 jaar

  • Beste Joel, kijk hier maar even. In principe vanaf 18 jaar. Vanaf 16 kan het nog met instemming van ouders. Onder die leeftijd wordt denk ik heel moeilijk.
   Wat je ook zou kunnen doen is naar deze website gaan; http://www.geef.nl. Hier kun je zelf een eigen pagina opmaken om geld in te zamelen voor jouw doel! Je kiest een goed doel (bijvoorbeeld ‘ons’;) ) uit de lijst en gaat zelf geld inzamelen. Het is jouw eigen pagina en mensen kunnen via jouw pagina geld geven aan het project wat jij hebt uitgezocht. Misschien is dat een leuk idee?!

  • Angela

   Hallo Robert Jan,

   Ook ik ben bezig om een stichting op te richten. Echter heeft mijn echtgenoot voordat we waren getrouwd in een sanering gezeten, en hij heeft nu drie jaar een schone lei. Zou dit problemen kunnen geven? De stichting staat op mijn naam, mijn echtgenoot zit niet in de stichting.
   Met vriendelijke groet,
   Angela

  • tom

   Wij hebben een dochter met het syndroom van down en zij is 14 jaar oud.
   Onze dochter heeft natuurlijk een aantal zaken waarin zij erg achter loopt,dat is logisch.
   Op curacao is een instituut met dolfijnen die therapie geven aan mensen met het syndroom van down.
   Het is ongelooflijk wat deze dolfijnen kunnen doen met deze mensen.
   Ze gaan beter praten en communiceren en gaan zelfs al na enkele dagen beter en anders nadenken.
   Nu zouden wij graag met haar naar Curacao gaan voor 2 weken zodat ook zij deze therapie kan krijgen.
   Ik heb alles bij elkaar opgeteld en de kosten komen neer op ongeveer 12500 euro.
   Dit kunnen wij onmogelijk zelf betalen en dus wilde ik een stichting oprichten om zo via sponsoren
   dit bedrag bij elkaar te krijgen.Ik wil ook een website openen om zodoende alle sponsoren en belangstellenden
   te late zien wat er gebeurd op curacao.
   Nu wil ik U vragen of u ons een goed advies zou kunnen geven.Is het eigenlijk wel het beste om een stichting op te richten?
   b.v.d.,tom

  • Beste Tom,

   Laat ik eerst duidelijk maken dat wij zelf gewoon een stichting zijn, die graag anderen helpt met onze eigen ervaringen. Wij zijn geen specialisten dus alle reacties hier zijn slechts eigen ervaringen of persoonlijke adviezen! (Andere bezoekers die dit lezen staan vrij om aan te vullen of verbeteren)

   Mijn persoonlijk advies zou zijn om geen stichting te starten. Een stichting zou echt iets voor de langere termijn zijn en gevoelsmatig is dit niet iets wat men opzet voor een bepaalde periode tot een x-bedrag is opgehaald of een bepaald doel is bereikt, om daarna te worden opgedoekt. Daarnaast zijn er de kosten van bijvoorbeeld notaris etc. Dit is zonde geld. Dan komt nog de registratie bij de Kamer van Koophandel en dus de ‘nieuwsgierigheid’ van de belastingdienst.

   Persoonlijk zou ik kiezen voor een leuke website met een gironummer en PayPal bijvoorbeeld. Dan is het zaak deze website bekend te maken bij vrienden, familie, kennissen en overige geïnteresseerden.
   Indien u op een goedkope manier een website wenst, kunt u even contact met ons opnemen via het contact formulier, ik zal dan advies geven.

  • T. O.S

   Beste robert jan,

   Ik vraag me af hoe de belasting de stichtingen controleerd

  • T. O.S

   Beste Robert Jan,

   Ook ik ben bezig met een stichting, ik zou graag anzichtkaarten verkopen
   en met de opbrengst zou ik met kinderen die ongeneeselijk ziek zijn
   een keertje naar de efteling gaan of een keertje uit eten
   in iedegeval gaat het geld naar een GOED DOEL!

   Nu wil ik U vragen of u ons een goed advies zou kunnen geven

  • Nathalie

   Hoi Nathalie,

   Ik denk dat ik begrijp wat je bedoeld. Ik zou graag met je van gedachten wisselen en misschien kan ik je helpen. Ik ben begonnen met 4PAM (for people and more) een organisatie die WAJONG(ers)een baan gaat bieden. kijk maar eens op de site http://www.4pam.nl en reageer maar als je er aan toe bent.

   Succes en een groet,

   Arjan

  • Fatma

   Hallo Robert Jan

   Ook wil ik aan stichting beginnen over allochtonen die de Nederlandse taal niet kunnen beheersen.Mijn passie ligt in het helpen van mensen voornamelijk van vrouwen die om welke reden dan ook vast zijn komen te lopen ergens in hun leven. Voor deze vrouwen wil ik mijn vidie overbrengen. Ik heb gelezen dat ik de statuten bij een notaris moet halen,inschrijven bij de KvK en een vrijstelling aanvragen bij de belastingdienst.Kan ik naast deze gebeuren naar de Gemeente gaan voor een kantoorplaats in mijn woonplaats Den Haag? En kan ik ook een subsidie aanvragen voor de inboedel wat gericht moet worden?Zo ja hoveel tijd heb ik dan nodig om bekend te zijn?
   Graag wil ik antwoord op mijn vragen en zal zeer op prijs stellen als ik op de hoogte gesteld word.

   Met vriendelijke groet,

   Fatma

  • Beste Fatma, de vraag over subsidie zou ik stellen aan je eigen gemeente. Loop er gewoon naar binnen. Je laatste vraag begrijp ik niet helemaal, hoeveel tijd je nodig hebt om bekend te zijn? Je bedoelt of je alle inschrijvingen voltooid hebt om subsidie te kunnen aanvragen? Of bekend te zijn bij het Nederlandse publiek?

   In het eerste geval zal de aanvraag bij de notaris het langst duren. Neem contact op met een goedkope notaris en vraag hem hoe lang dit duurt. Meestal bezoek je de notaris, legt je plannen en doelstellingen uit en vervolgens gaan zij vaak aan de hand van een vrij standaard inschrijving de akte opmaken. Je wordt dan gevraagd later (enkele dagen?) terug te komen om dit door te nemen en ondertekenen. Zij doen o.a. een klein onderzoekje of bijvoorbeeld de naam die je gekozen hebt niet ergens anders voorkomt, bij iemand die precies dezelfde werkzaamheden heeft etc. Dat kost even tijd.
   Zodra je deze akte hebt, loop je bij de KvK naar binnen en loop je meestal dezelfde dag naar buiten met je inschrijving van je stichting. Al met al dus niet erg lang.

  • Rachel

   Hello Robert Jan,

   Almost 4 years ago I lost my daughter..Ever sinds I would like very much to put up my own foundation to help children in my fatherland the Philippines. But I dont know the steps to do. Luckily I found your website. Sure I can use your tips.
   My question is: In regards with the economy problem is it not difficult to put up a foundation.
   My target is to put up a building for handicap children in my community for a better care. I have already a piece land where in the building will be put up.
   Thanks,
   Rachel

  • Alex

   Hoi Robert-Jan,

   Voor een Stichting met een eigen pand wil ik graag een inboedelverzekering afsluiten. Maar ik kan echt nergens vinden hoe je dat kunt doen. Heb jij een idee daarover? Doen op persoonsnaam of als bedrijf?!
   Hoop dat je me kunt helpen.
   Dankjewel alvast.
   Groet, Alex

  • @Rachel; First of all my sympathies to the loss of your daughter. This must be awful! It should no be difficult to start a foundation, since it is free. The only costs you will have is the notary costs. Unfortunately they can not do it for free it is against the law. But you should be able to find one that can do it for 300 euro or maybe less. The Chamber of Commerce is free.
   I will also give you the advise to find an existing foundation that will allow you to raise money for your own project in their name. So basically you start as a volunteer and ask them if they want to support you trying to get your project funded. It saves a lot of costs, hassle and paperwork.

   All the best with your plans!

   @Alex; Ik zou dit proberen te doen op bedrijfsnaam, maar dit is op mijn gevoel. Wat ik echter zou doen is naar een tussenpersoon gaan. Er zijn bijvoorbeeld administratiekantoren zie zowel verzekeringen doen als administratie. Zij hebben je vast graag als klant. Je betaalt bij hen niets meer voor een verzekering dan als je zelf afsluit (ze krijgen de commissie van de maatschappij zelf) en ze geven je ook nog eens gratis en passend advies. Het zou misschien ietsje goedkoper kunnen via internet, maar dan heb je zelf de ellende van papierhandel als je de verzekering ooit eens nodig hebt. Een tussenpersoon helpt je hiermee. Daarnaast kun je ze misschien op termijn ook de boekhouding laten doen, indien nodig. Ik heb hier zelf goede ervaringen mee. Afhankelijk waar je woont heb ik nog wel een advies per mail 😉

  • Rachel

   Thank you very much Robert Jan… Hopefully I can find a cheapest one for the notary. Maybe you`ve any tips for me. And offcourse, upon reading your reply I immediately look at the websites for existing “ontwikkelingshulp Philippines” wherein I can aplly as volunteer. Thats a very good option.

   Once again, thank you very very much.

   Best regards,
   Rachel

  • Hi Rachel; if I search for “Goedkope Notaris” in Google I easily find degoedkoopstenotaris.nl. Fill in your region and select “Oprichten Stichting” from the menu.
   For the entire country I find this.

   Good luck!

  • sailor

   hallo Robert Jan
   Ook ik ben me aan het verdiepen in de vraagstukken van een stichting, wat ik er mee wil is het volgende: ik beoefen de zeilsport al heel lang en wil nu de mensen die aan boord van hun eigen boot niet gelijkwaardige zijn aan de “schipper” en als dekknecht worden gebruikt, dus meestal de vrouw of kinderen,de nodige kennis en ervaring bijbrengen. De stichting moet gaan zorgen voor een website, een boekingssysteem en een betalingssysteem voor de 6 collegazeilers die, verspreid over het land, als vrijwilliger tegen onkosten ( net als ikzelf)de trainingen op maat gaan uitvoeren.Het vrijgestelde uurtarief is € 4,50 en er hoeft geen urenadministratie te worden bijgehouden.
   Het inmiddels een eerste gesprek bij de notaris gehad en bleek dat ik me iets teveel had gefocust op het goede doel om een ANBI status te krijgen. Ik ben er nu achter dat ik alles in omgekeerde volgorde moet doen: eerst de Belastingdienst,wanneer ben je BTW vrij? dan pas de notaris. De geraadpleegde notaris in Rotterdam kan een stichting in een dag voor je regelen, de zaken daarna vergen iets meer tijd.

  • Mohammad

   Ton ik van Afghanistan gevlucht ben, ben ik in het iedee om hoe te kunnen met behulp van een stichting een project starten in afghanistan, Ik heb ook wat iedeen en wat mogelijkheden in Afghanistan die will ik graag door een bekende bestande stichtin realiseren, ik weet dat ik kan ook een stichting oprecten en doordat naar subsidies en donaties gaan, maar ik zie het zonde van de tijd en veel papierwerk,daarom vraag ik naar bestande stigtingen als ze kunnen mij helpen om aan oprecten van een goede doel projecht in Afghanistan te kunnen samen werken.
   met vriendelijke groeten,

   Mohammed uit afghanistan

  • Homi

   Hallo
   Hoe kun je erachter komen hoeveel geld en bij welke instaties die uit te halen zijn of te verkrijgen? Ik ben bezig met een wereldvrede. hele grote project. die heb ik al 3 jaar geleden in Canada begonnen. Ik geef voorlichtingen op scholen zo.n drie keer per week. binnenkort mag ik mijn project in stadshuis te presenteren. Ik moet nu dus een stichting oprichten om mijn doel groot te kunnen aanpakken. Mijn project zal binnenkort ook naar Geneve gaan om wereldwijd te worden. De bedoeling is dat ik alle studenten van de wereld bij elkaar brengt voor echte wereldvrede en niet alleen maar woorden. Wie kan mij wat deze betreft helpen?

  • sara wins

   hallo allemaal
   het leek mij een heel leuk idee om 2 keer in het jaar een actie te houden dat gaat als volgt: elke duo penoti die wordt gekocht door mensen hetgeld daarvan gaat naar de kinderen in afrika
   duo penoti wit en zwart
   willen jullie hier meer over weten om dat het jullie net als mij een goede actie lijkt mail mij dan zodat ik er verdere uileg over kan geven
   groetjes sara wins

  • henriette

   Beste Robert Jan,

   ik heb sinds nov 2011 een stichting opgericht en nu ben ik bezig met te zoeken naar de mogelijkheid om subsidies aan te vragen.
   Wat schetst mijn verbazing op bijna elke site waar je zoek moet je grof geld betalen en/of je plan opsturen weet u misschien een site waar je terecht kan zonder dat ze het vel over je oren trekken want een stichting begint vaak zonder geld.

   Alvast bedank
   Henriette

  • Willem schuiling

   Hallo,

   Ik wil graag een organisatie, goed doel of een stichting beginnen.
   Met verschillende doelen.
   Bijv inzameling/sponsoring Open Doors daarnaast inzamelen/sponsoring voor EU Roma, etc.

   het moet overkoepelend zijn bijv.

   naam/goede doelen bijv. inzameling/sponsoring Open Doors daarnaast inzamelen/sponsoring bijv voor EU Roma, etc.
   naam/projecten (eigen projecten bijv mensen helpen in de buurt)
   naam/aktiviteiten (sportdagen, )
   naam/evangelisatie
   naam/bijbel studies
   naam/muziek (ergens op een trailer gospel muziek maken)

   Verschillende dus.

   Kosten die per onderdeel gemaakt worden moeten dan afzonderlijk betaald worden uit die groep.

   Groeten Willem

  • Margo

   Ik ben initiatiefnemer van project i.o
   met de bedoeling donaties via mijn site naar goede doelen te laten doorstromen.
   Moet ik er dan zelf belasting over betalen?
   Lees veel over crowdfunding, zodat ik door de bomen het bos niet meer zie
   Is crowdfunding echt een must? ondanks voor en nadelen?
   Graag advies hierover.
   mvg Margo

  • debbie

   goeden avond,

   ik zelf wil ook een stichting opzetten, maar met welk concept ik wil komen, moet ik nog heel goed over nadenken, aangezien ik iets wil doen waar ik écht iets mee kan bereiken voor het desbetreffende wat ik wil gaan doen.
   Nou heb ik zelf ook een uitkering, en daar zit ik ook al een tijd in, gezien de recessie..
   maar omdat ik ook gewoon brood op de plank wil voor mij en me 2 dochters vraag ik me af of ik wel rond zou komen, met het geen wat ik dan zou gaan doen.
   Begrijp me niet verkeerd prioriteit is ook ‘mensen-dieren’ helpen, maar wil ook graag van mijn uitkering af!! groetjes debbie ik hoop een reactie van u te mogen ontvangen!

  • Beste henriette (en andere reageerders),

   Eerlijk gezegd hebben wij als Stichting nog nooit een subsidie aangevraagd en uiteraard dus ook nooit ontvangen. Wel hebben wij een aantal fondsen aan geschreven, maar hier is eigenlijk nauwelijks iets uitgekomen.
   Eigenlijk zie je het probleem al een beetje in de vele reacties hier op deze website; er is een enorme wildgroei (oneerbiedig woord) aan Stichtingen van mensen die allemaal hun eigen ideeën hebben over hoe het zou moeten. Om al deze mensen ‘zomaar’ te subsidiëren is niet mogelijk.

   Ondanks onze waarschuwing in het artikel dat men veel beter op zoek kan gaan naar bestaande organisaties, die vaak schreeuwen om meer hulp/vrijwilligers, komen er nog steeds meer organisaties bij. Helaas leert de ervaring dat de meeste organisaties na 2 to 2,5 jaar langzaam ophouden te bestaan.

   Daarom is het niet makkelijk om binnen zo’n periode geld aan te trekken, zeer niet via subsidies. Hier geldt de simpele regel dat men zich eerst zal moeten bewijzen. Bij ons is dit ook zo gegaan en nog steeds. In het begin hebben wij erg veel zelf gedaan. Zelf geld inzamelen, kerstmarkten aflopen, Koninginnedagmarkten, naar scholen voor voorlichting en sponsorlopen etc. Pas toen daar wat geld was binnengekomen konden we bijvoorbeeld naar bedrijven en banken gaan voor ‘verdubbelinsgregelingen’. Jij hebt dan laten zien hoeveel werk en energie je erin wilt steken en dat wordt beloond door je opbrengst te verdubbelen bijvoorbeeld.

   Zodra je eerste project vorm begint te krijgen en je daadwerkelijk mensen hebt geholpen, je eerste watertoren hebt gebouwd etc. staat de weg open naar meer. Uit meerdere hoeken komt nu geld en het wordt steeds makkelijker en de bedragen worden langzaam groter. Dit heeft bij ons echter zo’n 4-5 jaar geduurd voordat dit echt op gang kwam.

   Dus; het zomaar aanvragen van subsidies en fondsen zal je niet makkelijk lukken. Niet onmogelijk, maar niet makkelijk. Ik herhaal het nog maar eens; het is makkelijker om een bestaande organisatie te zoeken en onder ‘hun vlag’ proberen je eigen ideeën vorm te geven. Vaak kom je daarnaast dus met mensen in aanraking die al jaren ervaring hebben en ik garandeer je dat dit de kijk op bepaalde zaken laat veranderen. Er is veel kennis en ervaring aanwezig, maak er gebruik van. Maak niet de fout te denken dat je het allemaal wel begrijpt, in goedbedoeld enthousiasme.

   De valkuil is dus vaak; dat men denkt zelf het ‘beste idee’ te hebben en dat men ‘zeker zal slagen’. De praktijk wijst echter uit dat er maar een handjevol zijn die dit ook daadwerkelijk lukt.

   Dit is een lang verhaal met mijn conclusie, dat óf je begint klein en met hard werken voor iedere euro bouw je de organisatie op, óf je zoekt een bestaande organisatie die aansluit op jouw wensen. Veel succes!

   Ik hoop dat deze reactie een antwoord geeft op meerdere reacties hierboven…

  • robertjan

   hey robertjan toevallig hebben wij de zelfde naam ik wil rolstoelen krukken etc verkopen in roemenie voor een kosten prijs en misschien wat winst is het verstandig om een goed doel te beginnen en ja wat voor een is bedoeld om wel mijn kosten te dekken

  • Miguel

   Beste Rober Jan,
   Ik wil hier een Stichting beginnen voor een provincie in Spanje waar ik weet dat er veel dierenleed aanwezig is. Moet ik me ook daar inschrijven of kan ik met de Nederlandse Stichting daar al aan de slag gaan?

   Zijn daar regels voor?

  • Farida

   Hallo Robertjan, wij, mijn man en ik komen al jaren in India. We hebben een aantal mensen in Goa en Karnataka die wij financieel helpen. Inmiddels ook 2 waterputten weten te realiseren voor mensen in Karnataka met donaties van familie, vrienden en collega’s. Dit jaar komt er een derde bij. Wij dachten ook aan containergardening, microcrediet verstrekken en we willen een schooltje beginnen. Nu willen wij ons laten inschrijven en registreren etc. De procedure in Nederland is helder. Ik heb een PIO card. Mag dus in India wonen en werken. Wat zijn de procedures voor India. Of waar kan ik aan informatie komen hierover.

   Mvg

   Farida

  • Ad

   Hoi, Robert Jan,

   Net als vele anderen hier wil ik ook een stichting/NGO beginnen. Ik wil me voornamelijk inzetten tegen droogte en honger in Afrika. Ik heb begrepen dat de overheid en/of de VN jaarlijks fondsen toewijst aan geregistreerde stichtingen. Wat ik wil weten is wat zijn de eisen om ervoor te zorgen dat mijn mooie stichting ook de nodige financiele hulp van de overheid/EU/ VN te krijgen?

   Volstaat een registratie?

   Met vriendelijke groeten,
   Ad