Reisverslag Mei 2008

Aanwezigen

Wat was het weer heet deze dag. Er werd besloten om gewoon buiten op het schoolplein onder een grote boom de bijeenkomst te houden vandaag, voorafgegaan door een gebed.
Er waren een kleine 20 mensen aanwezig, waaronder natuurlijk de twee schoolhoofden Bridget en Elias, wat dorpsoudsten, leraren en leraressen en de nog jonge pastoor.

Ook Martins, Dominic (beide EFLI) waren aanwezig en deze maal hebben we ook de twee projectontwikkelaars bij ons, om de grond te verkennen, bouwplannen te bespreken en bouwtekeningen te organiseren.

Bijeenkomst bij de school

Zoals de meesten weten die onze stichting al enige tijd volgen, gaat het om twee primary scholen. Één, de grootste genaamd Science Primary School ligt een stuk centraler in het dorp dan de andere school, de Transfered Ekan School.

Vandaag hebben wij de aanwezigen laten weten dat er één project gestart zal worden voor het dorp Namu. Ondanks dat wij niemand zullen vertellen dat de scholen fysiek moeten worden samengevoegd, wordt er op één locatie gebouwd, met één watervoorziening, één generator/elektriciteitsvoorziening etc.

Dit zorgde tijdelijk even voor de nodige opschudding. De Transfered Ekan school heeft een islam grondslag terwijl de Science Primary School voornamelijk katholiek is, ook al zitten beide stromingen gemixt in beide scholen, en wordt er ook in beide religies onderwezen. Dit is tot dusverre nog altijd zonder slag of stoot geweest.

Al snel werden alle aanwezigen ervan bewust dat het in het algemene welzijn van de gehele community zou zijn als ze ons het project voor de ruim 2000 kinderen maken, op één locatie. We hebben hen duidelijk kunnen maken dat als er voor 2 locaties wordt gekozen er ook twee projecten moeten worden gestart en dus de tweede locatie in gevaar zal komen, omdat SALEK na het voltooien van het eerste project wel eens een heel ander land of locatie kan opzoeken. Tenslotte is het een democratische organisatie en niemand kan garanderen dat een tweede project in hetzelfde dorp word gestart.

Gelukkig is dat nu geen reden tot ongerustheid meer en staat iedereen 100% achter de beslissing om de school centraal te gaan bouwen, op één locatie.

De beide projectontwikkelaars hebben ons laten weten dat de locatie ruimschoots voldoende is en er zelfs gekeken gaat worden of één van de huidige fundamenten van een nooit afgebouwde school gebruikt kunnen worden.

Onze cadeaus zoals een aantal voetballen, dozenvol schoolbord krijtjes en twee mooi ingelijste foto’s van de leraren werden met grote dankbaarheid ontvangen.

Na een feestelijk afsluiten met frisdranken en broodjes, het gebruikelijke dankwoord en gebed, hebben we nog de nodige foto’s genomen en kleine filmpjes gemaakt.

School zonder dak

Kort daarna werden we door een bezorgd uitziende Bridget (schoolhoofd van de kleinere Transfered Ekan School) op aangedrongen haar school te bezoeken, omdat volgens haar zeggen een storm nogal had huisgehouden vorige week.

Uiteraard bezoeken wij beide scholen tijdens ieder bezoek. Eenmaal aangekomen wist ik niet wat ik zag. Een enorm deel van het dak is er volledig afgewaaid! Precies van de nog ietwat bruikbare lokalen. Niet goed wetende wat ik moest zeggen schiet ik wat plaatjes.

Troosteloos staat het net vorig jaar afgebouwde schoolgebouwtje met 2 lokalen ernaast. Volledig op eigen kracht bij elkaar gesprokkeld geld van de leraren en het dorpje zelf, heeft men vorig jaar deze lokalen kunnen bouwen.

Ik kan de stelling; ‘…en daarvoor worden ze op deze wijze bedankt…’ niet uit mijn hoofd krijgen.

“Waar geef je nu in hemelsnaam de 750 kinderen les?” vraag ik. Ze haalt haar schouders op, glimlacht wat zuur en zegt: “Wat meer kinderen onder een boom, wat meer kinderen in de nog twee nieuwe lokalen en we hebben de oude weer in gebruik genomen, waar er nog een beetje dak op zit…”

Reacties zijn niet mogelijk.