Nigeriaanse SUYA voor op de barbecue

SuyaVan alle leuke onderwerpen op dit weblog is degene met het fantastische oliebollenrecept notabene één van de meest gelezen onderwerpen.

We weten wel weer waar de prioriteiten van onze lezers liggen… 😉 Gelukkig krijgen we hier vaak zéér positieve reacties op, iedereen schijnt het lekker te vinden.

Omdat het vanwege de zomervakanties bij ons ook wat rustig is, deze keer maar eens een heerlijk pittig recept uit Nigeria waar we met onze projecten bezig zijn.
Populair bij zowel de lokale bevolking als veelal ook door bezoekers in Nigeria is de zogenaamde SUYA. Suya wordt zowel met rundvlees als met kip gebruikt, maar rundvlees is toch wel het lekkerst en meest gebruikt.

Hieronder vind je het SALEK SUYA recept, welke na veel verschillende pogingen het beste resultaat geeft.

Benodigdheden:

  • rundvlees, afhankelijk van hoeveel spiesen je maakt. (uit één kogelbiefstukje haal je ongeveer 3 spiesen)
  • 2 eetlepels zoute pinda’s
  • 1/2 theelepel Gemberpoeder
  • 1/2 theelepel Knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel Uienpoeder
  • 2 theelepels Cayennepeper (Halveer dit als de tranen je in de ogen springen)
  • 1 theelepel Paprikapoeder (zelf gebruiken we de pittige versie)
  • 1/2 Maggi blokje

Verdere benodigdheden:

  • Keukenmachine
  • Lange satéprikkers (bamboeprikkers)

Snij de biefstuk in platte reepjes van ongeveer 4 mm dikte zoals op de afbeelding hierboven. Als je van plan bent de barbecue te gebruiken, stop dan de satéprikkers in een glas met water en laat het een half uurtje intrekken, zo verbranden de stokjes niet. Uiteraard kun je het ook in een grillpan klaarmaken.

Doe de zoute pinda’s in je keukenmachine, tezamen met gemberpoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, maggie, cayennepeper en paprikapoeder. Zet de machine enkele keren kort aan om een fijn poedermengsel te krijgen. Wees voorzichtig, als je het heel lang doet vorm zich een soort pindakaas, wat te stroperig is.

Strooi het mengsel uit over een bord o.i.d. Rijg nu de stukjes rundvlees aan de natte stokjes zoals op de foto en haal ze aan beiden zijden helemaal door je poedermengsel. Druk het desnoods met je vingers wat aan zodat 80% of meer bedekt is van het vlees. Doe dit voor alle spiesen en maak afhankelijk van je hoeveelheid vlees gewoon nog wat meer suyapoeder aan volgens bovenstaande methode.

Laat de kruiden minimaal een half uur intrekken voordat je ze op de BBQ legt. Zelf gebruiken we bij voorkeur een grillplaat op de kolenbarbecue omdat dit makkelijk draaien is en niet zo snel verbrandt. De pindapoeder heeft de neiging snel aan te branden. Zodra het op de BBQ ligt bestrijk je de bovenzijde even in met olijfolie. Dit doe je ook nadat het is omgeraaid. Gril je stokjes naar gelieven gaar en smullen maar.

Als je het echt op z’n Nigeriaans wilt doen, serveer je het met kleine stukjes tomaat, wat reepjes rode ui en wat reepjes witte kool, een erg lekkere combi!

Reacties zijn niet mogelijk.