Zelf oliebollen maken

OliebollenBent u ook op zoek naar het beste recept voor de lekkerste oliebollen? Heeft u ook al menige keren het zogenaamde grootmoeders recept geprobeerd om steeds tot een ietwat teleurstellend resultaat te komen?

Lees dan hier het SALEK oliebollenrecept. (download PDF) Door de jaren op verschillende manieren geprobeerd en verfijnd. (laatste update: 3 januari 2016) Dit oliebollenrecept is gebaseerd op de betere recepten zoals u ze vindt op het internet, met wat kleine veranderingen om het nog nét wat beter te maken. Ook vindt u hier wat do’s en don’ts, dus zaken die je juist wel en juist niet moet doen en waarom.
Edit; appelflappen hebben we inmiddels ook!

Afhankelijk van de grootte waarop u de oliebol bakt, kunt u met dit recept ongeveer 30 oliebollen bakken. Vanwege het succes maken wij het tegenwoordig 2 maal 😉

De Ingrediënten:

  • 1 kilo tarwebloem (bij voorkeur patent/super patent bloem)
  • 1 flesje oud bruin bier (300 ml)
  • 700 ml water (lauw warm, ongeveer 40 graden LET OP: Te koud zal niet goed rijzen!)
  • 20 gram zout
  • 50 gram suiker
  • 80 gram gist (dat is verse bakkersgist. Indien u zakjes droge gist à 7 gram gebruikt, gebruik dan 5 zakjes, dus 35 gram)
  • 2 gram kaneel
  • 8-10 druppeltjes citroensap
  • 250 gram rozijnen en krenten
  • 100 gram verse appelstukjes (goudrenetten ofzo)
  • arachideolie (ongebruikte, schone olie)

Extra handige benodigdheden:

  • Een grote ijsschep ( ik zie vaak drie maten, neem de grootste) Neem het type die je in moet knijpen.
  • Een schone emmer, minimaal 10 liter
  • Elektrische mixer met kneedhaken

Olie is vaak een punt van discussie. Zelf gebruik ik arachideolie omdat dit volgens mij ook het beste resultaat geeft en door bakkers meestal ook wordt gebruikt. Zonnebloemolie geeft echter de meest neutrale smaak, al wordt dit in het geval van de arachideolie grotendeels door de appelstukjes opgevangen.

De bereiding:

  1. Laat de rozijnen en krenten minimaal een uur wellen in warm water (of bijvoorbeeld al 1 of 2 dagen van te voren)
  2. Zeef de rozijnen en krenten zodat het water grotendeels is weggelekt, doe dit al ruim van te voren.
  3. Neem een grote beslagkom en meng het warme water en het bruine bier
  4. Gebruik de mixer met kneedhaak, zet hem op de laagste stand en strooi het gist erbij. Meng het heel even tot het gist is opgenomen.
  5. Terwijl je mixt voeg je  alle bloem toe en meng het beslag kort
  6. Voeg alle vulling toe; de krenten/rozijnen, kaneel, suiker, zout, appelstukjes en citroensap
  7. Nadat alles door elkaar is gemixt giet je alles uit de kom de emmer in
  8. Maak een oude theedoek nat met heet water en dek de emmer daarmee af.
  9. Plaats de emmer op een tochtvrije plek waar het lekker warm is en laat het minimaal 1 uur rijzen. (Bij problemen met het rijzen is de te lage omgevingstemperatuur soms een probleem. Wij laten dan de wasbak vol met warm water lopen en zetten de emmer erin, met alsnog de theedoeken erop. De hoge vochtigheid en warme temperatuur zorgen voor goed rijzen en heerlijk luchtige oliebollen)

Het deeg is van goede kwaliteit als het ongeveer tweederde van de emmer heeft gehaald. Het is dan luchtig genoeg voor mooie luchtige bollen. Mocht je het langer hebben laten rijzen waarbij het deeg tot aan de rand komt, laat de emmer even één of twee keer vallen vanaf 10 centimeter hoogte zodat je het een klein beetje in ziet zakken tot 2/3 van de emmer.

De meeste mensen gebruiken een frituurpan, stel deze in op 190 graden! (in andere gevallen is een stabiele temperatuur van 180 graden genoeg) Doop de ijsschep na iedere bol even in de hete olie (zo glijdt het deeg er heel gemakkelijk uit) en schep het deeg uit de emmer en knijp het de pan in. 6 – 8 minuten zou voldoende moeten zijn. Doe er niet teveel oliebollen tegelijk in anders koelt de olie te snel af en worden de bollen vet.

Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier. Bereid je voor op veel complimenten van de eters!

Download hier dit oliebollenrecept.

 


43 comments to Zelf oliebollen maken

  • Victor

    In veel recepten doen ze er een ei doorheen. Hier niet. Waarom zou je wel of geen ei toevoegen?
    Ik ga in ieder geval dit recept eens proberen.

  • Beste Victor,

    Een ei is niet nodig, het gist zorgt voor voldoende luchtigheid, mits je ervoor zorgt dat het goed rijst.

    Veel succes met bakken, het is echt een prima recept, we horen graag hoe het smaakte 😉

    Goede jaarwisseling!

  • Sanne

    Hallo,
    Ik heb uw recept geprobeert maar ik moet zeggen ze smaken nergens naar.
    Ik woon in thailand en heb in de bakkerswinkel al mijn recepten gehaald, alles volgens het boekje gedaan maar helaas!
    Nu de vraag zit er verschil in de soorten tarwebloem, want ik heb het gevoel dat ik de verkeerde heb, mijne is namelijk verl donkerder dan in nederland..
    Gr sanne

  • Beste Sanne,
    Het is verhelderend na jaren van complimenten eens iets anders te horen 🙂 Echter, ik denk inderdaad dat we er even vanuit moeten gaan dat het niet geheel volgens het recept is gegaan. Veel mensen om ons heen, vrienden, kennissen en bekenden zoals buren downloaden tegenwoordig ieder jaar het recept. Steeds vragen wij of er aanpassingen nodig waren maar al een flinke tijd is het niet gewijzigd.

    Het is erg belangrijk het recept tot in details te volgen en niet proberen iets gelijkwaardigs te vervangen. De bloem moet inderdaad patentbloem zijn, of bij voorkeur Super Patent. Deze laatste is niet vaak bij een supermarkt verkrijgbaar. De temperatuur moet goed gevolgd worden, het moet goed rijzen (1/3 – 1/2 van een 10 liter emmer ongeveer). Bruin bier, rozijnen flink laten wellen en de juiste olie. Dit hele reept is op elkaar afgestemd bijvoorbeeld, het feit dat er appelstukjes inzitten is om de smaak van de arachideolie (pinda) te neutraliseren etc. De olie wijzigen heeft dus weer andere effecten.
    Ik hoop dat dit bijdraagt tot een beter resultaat de volgende keer! Veel succes en alvast een fijne jaarwisseling!

  • Victor

    Nou, morgen ga ik het proberen! De rozijnen liggen te wellen, bruin bier staat klaar. In reactie op Sanne, ik heb vroeger gewerkt op een molen. Uit ervaring weet ik dat kwaliteit van meel er erg veel toe doet. Zelf gebruik ik bakkerskwaliteit Zeeuws bloem. Dit is superfijne patentbloem. Goede bloem herken je aan het feit dat het iets vettig voelt tussen de vingers, in tegenstelling tot het goedkope fabrieksmeel uit de supermarkt dat voelt alsof je net je kast hebt afgestoft. Goede patentbloem moet zuiver wit zijn. Een goede jaarwisseling allemaal!

  • Mary

    Vandaag hebben we dit recept gebruikt. De oliebollen zijn heerlijk! De appel geeft een fris accentje en het bier zorgt voor een luchtige bol! Kortom, super!

  • Jan

    Terwijl ik aan heb bakken ben bedenk ik me dat ik dit recept vorig jaar ook heb gebruikt. (leve google) Ik heb nl. hetzelfde probleem: de oliebollen worden veeeel te luchtig. ze wegen niks, maar zijn enorm vet. Na de eerste paar bollen heb ik het beslag goed doorgeroerd waardoor het iets dikker wordt. Dat verbeterd de situatie wat. Maar volgend jaar gebruik ik minder gist en doe ik er ook wat meer rozijnen in. de smaak is overigens prima.
    bedankt!

  • Inderdaad zijn wij fan van redelijk luchtige bollen. Het ligt er natuurlijk aan hoever je ze laat rijzen. Volgens jij staat er ook in het recept dat je de emmer even een keer kunt laten vallen vanaf een paar centimeter, dan zakt het iets in. Overigens, dat heeft nauwelijks iets met ‘vette’ bollen te maken. Vet betekent meestal dat de olie niet heet genoeg is. Zelf gebruiken wij een friteuse met een digitale meter, je kunt dan zien dat het teveel afkoelt! (bij ons staat hij tussen de 185-190) Het is echt zaak de olie goed heet te houden, dan voorkom je vette bollen. Eet smakelijk!

    ..en natuurlijk op de valreep allemaal een heel gelukkig, voorspoedig en smakelijk 2012!

  • Victor

    Ben er mee aan de slag geweest. Eerste 10 oliebollen kon ik weggooien. Ik had het vet veel te heet! Na een tijdje ging het goed. Prachtige oliebollen en niet vet! Tip voor de mensen: gebruik zoet bruin bier, geen bockbier zoals ik vandaag, dat maakt de smaak minder aantrekkelijk. Een snufje kruidnagelpoeder geeft nog net even wat extra’s aan de smaak. Gebruik je zakjes gist, dan kan je met iets minder volstaan denk ik, de gistsmaak is erg aanwezig, maar dat kan ook door het bockbier zijn gekomen.

  • elly sluijp

    dit lijkt me een goed recept; zelf doe ik door het beslag de rasp van een citroen en van 1 sinaasappel; vooral dit laatste geeft een heerlijk accent

  • jom grompie

    hallo robbert jan wil je wat vragen kan je het water ook vervangen door melk

  • Ik geloof dat met melk de oliebollen veel donkerder worden. Hierdoor lijken ze vaak sneller gaar en zijn ze dat nog niet. Daar komt bij dat veel mensen (velen ook ongemerkt) melk niet goed verdragen, dus heb je er hier geen last van. Geloof ons dat het echt niet nodig is, ieder jaar krijgen we positief commentaar en wordt ons recept ook door vrienden en kennissen graag weer gebruikt 🙂
    Blijf overigens op de temperatuur letten; koude melk uit de koelkast kan het rijzen wel eens tegenhouden, dus breng het op temperatuur!
    Het is een algemeen recept, experimenteren staat vrij zoals je hier boven ook kunt lezen. Zelf maken we vaak 2 keer het recept waarbij je met de tweede emmer iets anders kunt proberen. We hebben de rozijnen wel eens een nacht laten wellen in rum…whoohoo! Moet je wel van houden 😉

    Veel plezier allemaal en wederom een goed en gelukkig 2013!

  • piet

    Gebruik al jaren rijst olie is duur maar meer neutraal van smaak.
    Voeg iets gemalen gember+nat toe dan wel minder suiker maar dat is persoonlijk.
    Prima recept kan zo de AD test winnen

  • Anga

    Omdat mijn standaard oliebollenmix hier al dagen in geen winkel meer te verkrijgen, meteen maar voor ‘het echte werk’ gegaan. Heb alle hoeveelheden gehalveerd, met een heerlijk resultaat, luchtigheid was precies goed. Wel vind ik ze de dag erna wat minder, vooral slapper. Maar daar worden ze natuurlijk ook niet voor gebakken!

  • Mark

    Hoi,

    ben van plan dit eens uit te proberen in combinatie met een actie voor Duchennespierziekte.
    Weet u toevallig hoeveel oliebollen je uit dit recept haalt ( ligt uiteraard aan de ijsschepgrootte, maar zit zelf te denken aan de kermisgrootte van de bollen ), en wat ongeveer de kostprijs is van het recept ( misschien ooit eens uitgerekend?)
    grt

    mark

  • Hoi Mark,
    Boven het recept staat ongeveer 30 oliebollen. Bij ons vaak wat minder 😉 Kosten heb ik nog nooit uitgerekend, maar ik schat 5-6 euro? Reken het uit, maak er een leuke prijsvraag van en gebruik dat als loterij voor extra inkomsten. Winnaar krijgt 10 oliebollen van je 😉 Succes!

    @ Piet; dank je voor het compliment!

  • Marion ma

    Hallo, waar kan ik de arachideolie kopen???? Lijkt mij een lekker recept. Ga het uit proberen groetjes Marion

  • Victor

    Arachide olie kun je gewoon bij de supermarkt kopen. Bij AH zie ik het ook staan. Ik ben persoonlijk meer van de zonnebloemolie. Ik verheug mij alweer op het bakken met dit recept dit jaar. Vorig jaar erg veel plezier van gehad!

  • En hoe waren ze weer dit jaar? Dit jaar 3 emmers (zo’n 100 stuks) gemaakt en ook nog ruim 60 appelflappen (elders op deze site) en ze waren zo weg. Ook erg leuk om je zoon/dochter even langs de deuren van de buurt te laten gaan met verse bollen… Iedereen een gezond en gelukkig 2014 gewenst!

  • Sanne S

    Hallo Robert Jan.

    Onlangs vond ik jouw recept online. Ik ga het deze week maken om alvast te proberen zodat we niet met oudjaarsdag voor verassingen staan mocht het niet naar wens verlopen.

    Jouw uitleg is heel helder, ik ben niet dom maar kleine details worden in veel recepten niet vermeld en dat schept soms wel eens verwarring. Bijvoorbeeld mbt hoe het beste te laten rijzen. De theedoek is bekend en nat ook maar de ene zegt warm de andere koud of droog.. het staat nooit in het recept vermeld, maar jij hebt het wel gedaan en dat is heel fijn.
    zoals je zelf al schreef in een reactie is dit jullie recept met alle ingrediënten op elkaar afgestemd dus enige wijziging aan ingrediënten alsook de manier van rijzen heeft gevolgen voor het eindresultaat.
    het in warm water zetten had ik wel gehoord alleen nog niet zelf gedaan. En de theedoek moet er dan dus ook alsnog overheen.
    prachtig het zinnetje waarin je zegt de kom telaten vallen, en daarbij de precieze aantal centimeters vanaf de grond vermeld. echt geweldig hahaha.

    Ik wilde vanavond al het beslag maken en dan rustig rijzen laten maar zie niet staan of dat wel of niet kan…

    nogmaals bedankt voor je recept en ik hoop dat ik nu eindelijk een juist recept heb gevonden!

    ik zal het nog laten weten!

    groetjes van Sanne

  • Ben benieuwd, veel succes!

  • Sanne S.

    Helaas… beslag rees goed; met en zonder vulling. . Alleen de ballen bleven Door en Door vet. Heb zelfs de frituurpan weg gegooid en een pan op vuur gezet met nieuwe olie maar mocht niet baten. Temple niet te laag. Deeg ook geprobeerd Door laten vallen maar helaas.
    .vraag me echt af wat ik fout doe. Heel jammer. .. Groetjes

  • Beste Sanne,

    Wat vervelend om dit te lezen 🙁
    Al helemaal, omdat wij deze ervaring niet hebben. Onze familie is vrij kritisch als het gaat om teveel olie in de bollen, dus dat zouden we eerder gehoord moeten hebben.

    Het blijft een beetje hetzelfde verhaal, de meeste invloed op vette bollen heeft de temperatuur. (en in mindere mate goede olie) Veel frituurpannen gaan niet verder dan 180 graden wat niet voldoende is, deze hebben niet de capaciteit om op die temperatuur te blijven. Ook op het fornuis haalt het de temperatuur vaak niet, ook is het daar wat lastig meten.

    Daarom houden wij zelf vaak een digitale frituurpan aan, met digitale aflezing. Wachten tot 190-192 graden en gezien de (ruim 5 liter) hoeveelheid olie die in deze pan gaat dus ook niet teveel afkoelt met 4 of 5 bollen tegelijk.

    Ik zou verder niet kunnen verzinnen waar het in zit, u bent van harte welkom om ze even te komen ’testen’ op oudejaarsavond 😉

  • ingrid

    Ik bak wel vaker zelf de oliebollen, maar dan gooi ik zomaar uit de losse hand de hoeveelheden bij elkaar. Het is nog nooit mislukt. Ik kijk hoe het beslag er uit ziet, Dat is een beetje ervaring, Net zoals brood bakken. Na de eerste pogingen weet je hoe het deeg/beslag moet zijn. Ik ga dit jaar jouw recept wel proberen, maar eerst omrekenen om tot het goede aantal te komen. Die grote hoeveelheden is voor mij niet zinvol. Een paar bolletjes is genoeg.

    Problemen met vette bollen is inderdaad vaak een temperatuur kwestie. De temperatuurmeter van een frituurpan is niet altijd heel precies. Je kunt de temperatuur ook testen, door eerst een stukje witbrood te frituren. Gaat dat vet opzuipen, dan is de temperatuur te laag. Wordt het direct goudbruin krokant, dan is de temperatuur goed. Verder is het belangrijk, het beslag lang genoeg te mengen en laten rijzen en rusten. Dus de dag tevoren al beginnen en niet op het laatste moment gaan doen.

  • Gerrit

    Leuk dit te lezen,ik werk al jaren met een vergelijkbaar recept.
    De te vette bollen van Sanna zou wel eens niet aan het vet kunnen liggen,maar aan het rijzen.
    Mijn ervaring is het beslag voor het bakken altijd even doorslaan,het zakt dan in,en rijst vanzelf weer in het vet,doe je dit niet dan zuigen ze zich vol vet,is mijn ook eens overkomen.

  • Remco

    Thailand,Ik woon ook al jaren alhier,.. bericht voor Sanne, ik gebruik Corn flower vd Big C, gaat prima, pak van 1000 gr. volledig, dus geen 700 gr, volgens het recept, (ADMIN: Wij zien nergens 700 gr staan?!) en lekker buiten id zon laten rijzen, met de theedoek erover heen en geen 1 a 2 uur maar gewoon tot tie lekker omhoog komt., gebruik 4 pakjes rozijnen, en het bier, en suiker,+ 2 eieren, kortom alles, volgens recept en iedereen smult ieder jaar weer, zelfs de Thaien hier, ze trachten het na te maken, maar helaas oliebol mislukt , dus hebben we een stalletje aan straat en de opbrengst gaat naar een studenten foundation voor educatie doeleinden, in Chiang Rai.

    succes en de beste wensen, met groetjes,
    remco

  • alex

    Heerlijke bollen .
    Heb inplaats van oudbruin een gewoon heineken biertje gedaan.
    Ik heb het beslag nog wel een keertje doorgeslagen , het eerste baksel was wel erg luchtig. Daarna om met mijn zoon te spreken prima binnen te houden. Aanrader.
    Hartelijke groet.

  • Annema

    Hoeveel oliebollen kun gemiddeld bakken met dit recept?

  • Patricia

    Nog een tip voor de krenten/rozijnen laat ze een dag van te voren wellen(dat had je al beschreven), en laat ze een nacht uit lekken. Dan weet je zeker dat het vocht er goed uit is, te veel vocht in je rozijnen kan ook de oliebol verpesten;-)

  • Patricia

    Ik heb ze gebakken. Ze zijn aardig gelukt, gister gebakken en vandaag geen stuiterballen. (Vind ik altijd van de kraam de volgende dag) Ik vind alleen dat je de gist erg proeft. Dus vroeg me af of dit met minder kon, en misschien ook iets meer suiker om die gist smaak minder te maken?

  • andre

    heey robert jan
    een vraagje is het 250 gr krenten en 250 gr rozijnen
    of van ieder 125 gr
    gr andre

  • Bij elkaar 250 gram. Eerlijk gezegd laten wij de krenten er vaak uit tegenwoordig, kunnen een beetje hard worden. Rozijnen vind ik persoonlijk lekkerder.

  • Staat zowel op de eerste regel van het recept als in de tekst op de website. Ongeveer 30 stuks.

  • Auke

    Belangrijke tips; gebruik bloem zonder ascorbinezuur (E300). Een ei toevoegen kan helpen tegen het opnemen van vet tijdens het bakken. Bloem met een hoog eiwitgehalte is ook prima. Je kunt voor een deel Durum bloem toevoegen (dit heeft een hoog eiwitgehalte).

  • Ramon Doerga

    Robert Jan,

    Kan ik of mag ik de oud bruin bier vervangen door iets anders

    Mvg Ramon Doerga

  • Ramon Doerga

    Hallo Robert Jan,
    Kan ik de oud bruinbier vervangen door iets anders of gewoon bier?

    Mvg

  • Yvone

    Ik gebruik vaak lemonbier

  • Alex

    Voor het tweede jaar dit recept gebruikt.
    prima oliebol geweldige smaak niet vet een aanrader.
    Heb het beslag nog wel een keer doorgeslagen anders een teluchtige bol.
    Vogels hebben pech ik denk dat ze allemaal opraken.
    Alle goeds voor 2016.
    Alex

  • Natuurlijk kan dat, bruin bier heeft echter een veel donkerder en zoetere smaak die ons het beste bevalt.

  • Leuke reacties allemaal! Ook wij hebben weer heerlijk genoten, 5 emmers opgemaakt waarvan één zonder de rozijnen, werkt nog steeds prima. Als experiment vanwege jullie reacties hebben we ook een emmer de avond ervoor al klaargemaakt, dat is echter mislukt, daar staat het toch echt te lang voor. In de bakkerij stond het maximaal een uurtje of 6 in een speciale rijstkast, de 10-12 uur bij ons was dus veel te lang waardoor het inzakte. Niet doen is mijn advies, gewoon aan bovenstaande recept houden. 1,2 of zelfs 3 uur rijzen is prima. Eet de bollen niet direct na het bakken, dan gisten ze nog wat na, wacht even een uurtje 😉
    Tot December!

  • Nog even een aanvullende tip; deze bollen zijn 2 tot 3 dagen nadien nog prima te eten mits je ze afdekt bijvoorbeeld in de keuken laat staan. Warm de oven voor (geen magnetron) op 150 graden en leg ze er 5 minuten in, de buitenkant wordt zowaar weer krokant en ze zijn nog heerlijk!

  • Rintje Dijkstra

    Prima recept maar heb je wel eens aan wat oranjebloesemwater geprobeerd en wat extract van rum of amandel ook lekker.