Het is bijna Maart 2010, de hoogste tijd voor het appelflappen recept. Ik hoor sommigen alweer zeggen: “Dat zijn geen appelflappen maar appelbeignets.” Jullie hebben gelijk. Dus nu we dit weten houden we het toch op flappen.
Reden is, we hebben ooit eens het SALEK oliebollenrecept geplaatst en dit bevalt de eters zo goed, dat we eigenlijk niet anders kunnen dan ook ons SALEK appelflappen recept te plaatsen, temeer omdat deze afgelopen December nóg populairder waren dan onze oliebollen. We gaan snel aan de slag.
Dit recept is goed voor zo’n 60-80 appelflappen.
De benodigdheden:
- 20 Grote appels (Goudrenetten)
- 1 pak witte basterdsuiker
- 1 zakje/potje kaneelpoeder
- 700 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 2 zakjes vanillesuiker
- 700 ml melk
- 12 gram zout
- voldoende arachideolie (óf zonnebloemolie)
- keukenpapier
Allereerst even het volgende. Vaak gaat het fout op het volgende punt. De appels van tegenwoordig zijn niet meer wat ze geweest zijn (dat geldt natuurlijk voor het meeste groenten en fruit in de supermarkten) en ze zijn daardoor wat wateriger. Dit vocht kan gaan koken als je de flappen gaat bakken waardoor ze openbreken en appelmoes spuien, dus dit vocht moeten we eerst uit laten lekken. Stap 6 is dus erg belangrijk om te voorkomen dat de appelflappen knappen en lekken tijdens het bakken.
De bereiding:
- Schil de appels
- Snij de appels in mooie schijven met een dun mes, minder dan 1 cm dik. Maak ongeveer 4 plakken per appel, gooi de kontjes weg (of eet ze op). Appelflappen zijn te goed voor ‘kontjes’.
- Haal nu pas het klokhuis weg uit de schijven. Je kunt nu goed zien waar ze zitten en hoeft daardoor niet teveel weg te halen.
- Gebruik een diep bord en schep hier witte basterdsuiker en voldoende kaneel in en meng het tot het lichtbruin is.
- Haal de appelschijven nu helemaal aan beide kanten door het suiker/kaneel mengsel heen.
- Leg de schijven nu (bij voorkeur schuin) in een schaal of bijvoorbeeld een ovenbakplaat en laat ze enkele uren uitlekken!
- Maak het beslag. Meng ongeveer 400 ml melk met het zelfrijzende bakmeel.
- Als het mooi glad is doe je de overige 300 ml melk erbij.
- Voeg de 4 eieren, daarna de vanillesuiker en het zout toe.
- Verhit de olie tot 180-190 graden. Zelf houd ik het op 190 graden bij een frituurpan, zodat hij niet teveel afkoelt bij het bakken.
- Haal de schijven door het beslag met bijv. een vork en laat het in de olie glijden.
- Bak beide zijden mooi bruin door ze halverwege om te draaien en haal ze er met een andere vork uit de olie.
- Leg over iedere laag afgebakken flappen wat keukenpapier en leeg daarop weer een laag flappen enzovoort.
Je kunt hier het appelflappenrecept downloaden.
Eet smakelijk!
Mmmmmm
Lekker hoor, ook al is het geen oud en nieuw!!
Dat is ook zo. Bij ons zijn ze ook erg in trek en worden ze net zo goed gegeten als de oliebollen. Veel bakplezier!
hoe te gebruiken als ze uit de diepvries komen
Dat heb ik met flappen eerlijk gezegd nooit geprobeerd. Ik zou ze in een oven even langzaam laten opwarmen, maar dat is een gokje. Met onze oliebollen (elders op deze website) doe ik dat wel, ik heb altijd de (ongegronde) indruk dat flappen niet zo lekker zouden zijn uit de diepvries.
Wel even tellen leren. 20 appels x 4 plakken per appel is 80 appelflappen en geen 60….. 🙁
Als de rest van het recept OK is… 🙂 Heb het aangepast, dank u!
Afhankelijk van de vorm van appels kom ik soms ook niet verder dan 3 plakken.
Overigens…ik kom graag de extra 20 stuks afhalen 😉
moeten de appelflappen bewaard worden in de koelkast of gewoon in de kast?
Beste Ivonne,
Bewaren? Opeten! Maar mocht je ze 1-2-3 dagen bewaren, dan in een afgesloten plastic doos of iets dergelijks. Geen lucht erbij laten komen. Als je ze langer bewaart gewoon invriezen en later in een voorverwarmde over van ongeveer 200 graden 15 minuten opwarmen. Magnetron ben ik geen fan van.
PS. Ik realiseer me nu pas dat deze vraag voor de appelflappen was, eerlijk gezegd heb ik bovenstaande alleen voor oliebollen geprobeerd. Appelflappen halen vaak de derde dag niet 😉
Mijn appelflappen barsten open tijdens het bakken. Ik lees bij punt 6 dat dit wordt veroorzaakt door het vocht dat in de goudrenet zit.
Betekent dus dat de schijven eerst moeten uitlekken. Maar een geschilde appel wordt toch bruin en wordt er toch dus niet beter op ?
Wat lekker en gemakkelijk toch. Wie heeft nog een tip tegen walm en vettigheid?
Beste Leo,
Ja. Wat wij doen is; wij beginnen vroeg in de ochtend met schillen. Nadat ze in plakken zijn gesneden en het klokhuis eruit is gesneden, worden ze direct in het suiker en kaneelmengsel ingewreven. Dan worden ze schuin op een plaat neergelegd, onder een hoek van 30 graden ofzo, allemaal tegen elkaar. Op die manier druipt er een soort siroop/water mengsel langzaam af. Pas na een uur of 2 gaan we ze bakken, dan is het meeste overtollige vocht er wel uit.
Ze verkleuren niet of nauwelijks. Mocht dat een probleem voor je zijn, dan zou je iets minder zure appels kunnen nemen, Jonagold geloof ik, en de plakjes wat in citroensap dopen. Dat maakt dat ze even zuur smaken en niet verkleuren. Eerlijk gezegd deed ik dat alleen bij appeltaart, nooit bij flappen.
Zijn appels, verkrijgbaar in de bio-winkel, wat minder waterig misschien?