Geld uitgeven aan CBF certificaat voor kleine Goede Doelen?

stemmenOm u nog nauwer te betrekken bij onze stichting hierbij nog maar weer eens een onderzoekje. Het CBF heeft sinds kort onder druk van veel kleine partijen een nieuw keurmerk/ceritifcaat naar buiten gebracht, het zogenaamde CBF certificaat voor kleine Goede Doelen.

De reden hiervoor is dat veel kleinere organisaties zoals de onze simpelweg het geld niet kunnen (en ook niet willen) opbrengen voor het peperdure CBF keurmerk, dat enkele duizenden euro’s kost.

Toch is het juist voor kleine organisaties toch belangrijk dat zij zich naar buiten kunnen presenteren als een gezonde instantie, die haar geld goed en eerlijk besteed. Afgezien van de nodige twijfel die er is over de eisen die het CBF stelt aan hun keurmerkhouders, is het keurmerk in ieder geval zo ingeburgerd in Nederland dat de meeste donateurs overstag gaan bij het zien van het CBF logo. Het straalt een soort vertrouwen uit.

Omdat wij nog steeds van mening zijn dat juist kleine organisaties vaak veel beter georganiseerd zijn en relatief veel efficiënter zijn dan de grote organisaties, zou het ook voor ons mogelijk moeten zijn een keurmerk/certificaat te bemachtigen.

De kosten van het CBF certificaat voor kleine Goede Doelen is toch nog altijd zo’n 1200 euro per 3 jaar, 500 euro voor het eerste jaar, en 350 euro voor de twee opvolgende jaren. Het CBF is weliswaar een organisatie zonder winstoogmerk, ze zijn een heus bedrijf met betaalde medewerkers die betaald moeten worden.

Stichting SALEK doet er alles aan om nagenoeg 100% van al hun donaties ten goede te laten komen aan onze projecten. Wij zelf doen alles op vrijwillige basis en vaak ‘kost’ het alleen maar geld. De vraag die nu rijst is dus; moeten wij geld uit gaan geven aan het nieuwe certificaat? Bent u meer gerust als wij zo’n logo mogen dragen op onze website en folders? U mag het zeggen!!

 ps. U kunt eventueel twee opties aanvinken.

 

Moeten wij geld uitgeven aan een CBF certificaat voor kleine Goede Doelen á €400,- per jaar?

Zie resultaten

Laden ... Laden ...

7 comments to Geld uitgeven aan CBF certificaat voor kleine Goede Doelen?

 • Ine

  Ik zou toch echt wel aanraden om het een keer te proberen.
  Ik heb vorig jaar dit goede doel bij de goede doelencommissie van mijn school onder de aandacht gebracht. Iedereen vond het een erg goed doel, maar de enige reden dat het uiteindelijk niet is gekozen is omdat het geen cbf keurmerk heeft. Wat ik dan dus erg jammer vind. Anders had het hele project gefinanciert kunnen worden (en meer)
  gewoon een tijdje proberen dus 😉

 • Nou dat is zeker een belangrijke reden om het te overwegen! Overigens komt dit nogmaals alleen maar door het feit dat er nu eindelijk een keurmerk is die voor kleinere goede doelen haalbaar is. Ruim 5000 euro plus bijkomende kosten zoals accountants etc. is gewoon niet haalbaar en reëel voor kleine organisaties. Het is als organisatie vervelend als je weet dat je het nog veel beter doet als de grote goede doelen terwijl zij er wel een keurmerk voor krijgen.
  Mogen we nog een keertje contact opnemen als het bestuur eenmaal besloten heeft? Bedankt voor je bijdrage!

 • Zo’n keurmerk is maar van beperkte waarde. Wees gewoon duidelijk in je rapportages (financieel en inhoudelijk) over wat je hebt gedaan, niet alleen in het jaarverslag over de recente projectactiviteiten, maar ook enkele jaren daarna omdat dan pas vaak duidelijk is wat de effecten van de projectinspanningen zijn geweest.

 • De waarde die wij voornamelijk in zo’n keurmerk zien is dat er meer mogelijkheden ontstaan. Zo zijn er bepaalde advertentiemogelijkheden waar men alleen aan mee kan doen indien men in bezit is van dit keurmerk. Ook voor bijvoorbeeld een lidmaatschap van de branche-organisatie VFI vereist het keurmerk. Daarnaast zijn er heel veel mensen die pas bij het zien van een keurmerklogo overstag gaan m.b.t. donaties etc.

  Dus, al stralen wij veel vertrouwen uit, het heeft veel toegevoegde waarde die uiteindelijk weer voor nóg meer inkomsten zouden moeten zorgen. Meer een investering zullen we maar zeggen. Wat vinden jullie?

 • Recentelijk is aangetoond dat het CBF overheidsgeld heeft verspeeld door risicovol te beleggen. Voorts is aangetoond dat het CBF hierover het publiek foutief heeft geinformeerd. Er is geen enkele reden om een instituut te betalen voor een keurmerk m.b.t. fondsenwerving als dat instituut de volgende twee dingen niet goed kan doen: (a) met geld omgaan; (b) rapporteren over financieel beheer. Meer uitleg over de handelwijze van het CBF staat op http://toezichtfondsen.punt.nl/.

 • Beste Hr. van Dokkum,

  Bedankt voor deze link. Wij wensen u veel succes bij het scherp in de gaten houden van bijvoorbeeld dit keurmerk. Mijn persoonlijke noot is dat wij inderdaad een ‘beter’ keurmerk toejuichen. Deze zijn dan ook inmiddels begonnen maar hebben helaas nog niet voldoende waarde o.a. door gebrek aan bekendheid bij het publiek.

  Een voorbeeld; er zijn mogelijkheden m.b.t. gratis adverteren voor Goede Doelen en ontwikkelingsorganisaties zoals de onze. Deze advertentie-mogelijkheden zullen een enorme bijdrage leveren aan bekendheid van onze organisatie, bezoekersaantallen van onze website en ook voor een veelvoud van donaties gaan zorgen. Deze mogelijkheden echter ‘vereisen’ deelname bij het CBF, hoe ondoordacht dat misschien ook is.

  Zodra er een ommekeer in het monopolie komt van het CBF zullen ze dit ongetwijfeld gaan voelen.

 • Dominique van de Vijver

  Goede doelen misbruik is crineel, maar legaal een top salaris in goede doelen ook.
  Een keurmerk is duur en geeft niet de 100 % garantie.
  Maar vertrouwen is nodig/
  Intereseer de media om te filmen bijv in scholen en andere goede doelen van jullie.
  Hoe maak sterk dat al het geld daar ter plaatse goed besteed wordt.
  Als je deze pijn punten kunt duidelijk maken in de media, is dat vele malen beter dan een cbf certificaat