Hoe staat het met de watertoren? April 2010

In November 2009 lieten wij jullie allemaal weten dat de watertoren in Namu, Nigeria inmiddels klaar is.

Hierbij laat ik jullie weten wat er in de tussentijd allemaal is gebeurt. Het echte droogte-seizoen in Nigeria valt tussen Januari en Mei. Uitgerekend dit jaar is de droogte weer erg groot. Het is werkelijk bloedheet in Nigeria en mensen klagen steen en been dat ze hun huizen nauwelijks kunnen verlaten.

Putten en andere watervoorziening die zijn opgespaard tijdens het regenseizoen droogden dan ook snel uit. De watertoren werd met zijn oneindige watervoorraad dan ook ineens de enige watervoorziening voor een enorm gebied!

Dat lijkt prachtig en dat is het in feite ook, zij het niet, dat de capaciteit van deze toren verre van toereikend is. Het resultaat is een lange rij mensen voor de twee tappunten, maar meer vervelend is wel dat de pomp nu continu moet draaien. Nu blijkt dat de pomp tweemaal zoveel vermogen verbruikt als er aanvankelijk werd berekend bij de installatie van de accu’s en zonnepanelen. In weinig tijd zijn de accu’s dan ook uitgeput en stond de pomp stil.

Er is toen besloten lange kabels te leggen van de watertoren naar de dichtstbijzijnde diesel-generator. De opbrengst van de waterverkoop werd dus voor een deel gebruikt voor de aankoop van diesel.
Er is echter een gevaar met deze ouderwetse generatoren en dat is de inschakel-piekspanning. Er zou een soort schakeling gemaakt moeten worden die ervoor zorgt dat de generator eerst op gang komt en en stabiele spanning geeft alvorens deze de pomp gaat aandrijven. U raadt het al, dit is niet gebeurt en het duurde niet lang of de waterpomp brandde door.

Uitgerekend net voor de Paasdagen. Gelukkig was EFLI aanwezig en zij hebben snel een andere pomp weten te bemachtigen. Deze blijkt te functioneren en ook nog eens veel voordeliger te zijn als de eerst pomp. De 200 euro die deze nieuwe pomp kostte heeft EFLI zelf bekostigd! Hiervoor zijn wij hen zéér dankbaar en het sterkt ons in het vertrouwen dat we hebben in deze organisatie.

EFLI verontschuldigd zich naar ons toe omdat zij regelmatig ‘blessings’ ontvangen van de Namu gemeenschap terwijl hij vindt dat SALEK het werk heeft gedaan. EFLI laat ons weten deze zegeningen ‘in naam van SALEK en haar donateurs’ te ontvangen.

Mijn persoonlijke noot is dat dit mij weinig uitmaakt, wij doen het niet voor de eer, maar het is fijn te horen dat we zoveel families alweer een stuk beter leefomstandigheid hebben kunnen bieden…!

Reacties zijn niet mogelijk.