STOP de ontwikkelingshulp

“Afschaffen die ontwikkelingshulp. Stoppen.”
“Goede zaak dat de regering gekort heeft op ontwikkelingshulp!”

Zomaar wat termen die men steeds vaker hoort. Ik heb eens een klein onderzoekje gedaan op internet wat nou de redenen zijn die mensen aandragen om te stoppen met ontwikkelingshulp. Dit is een selectie van wat vaker gehoorde opmerkingen;

– Iedereen weet toch dat de enige die er beter van worden de Goede Doelen zelf zijn;
– Door de afhankelijkheid van die landen heeft ontwikkelingshulp een negatief effect;
– De hulp komt nooit bij de mensen zelf terecht, maar bij de machthebbers en corruptie;

En wat hebben wij hier als Goede Doel op te zeggen? Allemaal grotendeels waar!

Stop met het sturen van geld naar ontwikkelingslanden!
Stop met het kwijtschelden van schulden!
Stop met het financieel voeren van dure Goede Doelen waar soms het merendeel aan inkomsten opgaat naar salarissen, onkosten en organisatiekosten!

We zouden:

 1. Geen geld moeten sturen, maar ter plekke duurzame projecten starten en zelf begeleiden om te zorgen dat het goed en goedkoop gebeurt;
 2. Voornamelijk geven aan vrijwilligersorganisaties zonder betaald personeel;
 3. Voornamelijk geven aan projecten die de mensen helpen op eigen benen te staan en niet afhankelijk te worden;
 4. Alleen geven aan projecten die worden gemeten op resultaat en eventueel worden aangepast;
 5. Laat de overheid een deel van de ontwikkelingshulp gebruiken om mensen en bedrijven te stimuleren zelf hun Goede Doelen uit te zoeken, via bijvoorbeeld belastingvoordeel.

En dat is nou precies de reden dat SALEK  werd opgericht. SALEK is het antwoord op de vraag of we nog wel aan ontwikkelingshulp zouden moeten doen! Ja, dus, maar op een hele andere manier en veel goedkoper. Niet overtuigd? Laat ons weten waarom niet, we leren graag. Ook overtuigd? Help ons!

6 comments to STOP de ontwikkelingshulp

 • Bekijk op onze website hoe één van de grote Nederlandse ontwikkelingsorganisaties Hivos arme, goedwillende mensen bedriegt en gebruikt!

 • J.C. Dreves

  Ik ben een voorstander van het helpen van mensen, die daadwerkelijk hulp nodig hebben. Maar de ontwikkelingshulp, die Nederland z.g. geeft aan de arme landen, komt nagenoeg niet bij die arme mensen terecht. Ik noem de ontwikkelingshulp “verkapt smeergeld” Het wordt gegeven om volgens mij politieke invloed te krijgen of economisch voordeel te behalen. Smeergeld om invloedrijke mensen de zakken te vullen voor politieke invloed en economisch voordeel. Toen Chili destijds wat ging dwarsliggen, werd gedreigd om de ontwikkelingshulp stop te zetten. Ontwikkelingshulp is dus ook gekoppeld aan de politiek.
  Denk maar aan de ruzie tussen de regering van Indonesie en de toenmalige minister Pronk. Het beschikbare ontwikkelingshulp wordt deels betaald aan Ned. bedrijven voor het uitvoeren van werk in het ontwikkelingsland. Een giller vind ik het, dat bij het opheffen van de BB in Nederland, de overbodig geworden zendapparatuur, na technisch onderzoek en herstel door de toenmalige Radio Controle Dienst, als ontwikkelingshulp de deur is uitgegaan. Ik vermoed dat verouderde legerspullen, zoals wapens en voertuigen, ook deels als ontwikkelingshulp ergens gedumpt worden. Voort is er volgens mij onvoldoende controle om te zorgen dat de ontwikkelingshulp inderdaad terecht komt bij degenen die het nodig hebben. Men gooit er een sluier omheen, opdat onzichtbaar blijft waar en bij wie de hulp terecht komt. Dus Ontwikkelingshulp is prima, maar dan onder voldoende controle op de besteding.

 • Erik

  De reden dat ontwikkelingshulp verkeerd is, is dat het overbevolking faciliteert.

  Dankzij westerse hulp is er minder kindersterfte, maar doordat het geboortecijfer niet omlaag is gegaan, is er een bevolkingsexplosie met hongersnood en oorlogen als gevolg.

  De oplossing: Grootschalige sterilisatie.

  Een andere reden dat hulp niet werkt is het feit dat Afrikanen dom en lui zijn. Daar is helaas niets aan te veranderen, zeker niet met geld.

 • Erik

  “Stimuleer Afrikaans Leven door Educatie voor Kinderen” moet zijn “Stimuleer Afrikaans Leven met condooms”.

  De eerste organisatie die iets tegen de overbevolking in Afrika doet, heeft mijn steun.

  Bijvoorbeeld hulp waar alleen gezinnen voor in aanmerking komen met maximaal 2 kinderen én waarbij man en vrouw zich beide laten steriliseren.

 • Tim Boost

  Ogenblikkelijk stoppen met ontwikkelingshulp. Dat geld geheel gebruiken als belastingverlichting voor burgers en bedrijven. Wie WEL wat wil geven mag dat doen van uit eigen portemonnaie.

 • Een veel gehoorde reactie. Echter, wat als 1 miljoen aan ontwikkelingshulp nu uiteindelijk 5 miljoen voor Nederlandse bedrijven oplevert in die betreffende landen? Ontwikkelingshulp is ook vaak een investering en stimuleert handel met deze landen. Dat is voor beide landen dan weer goed. Ik opper maar iets. Vaak is het niet zo zwart/wit als men denkt.