Let op: Wanneer mag u giften aftrekken van de belasting?

belastingdienstIn een vorig artikel hadden we het al over onze ANBI status, maar er is meer waar u rekening mee moet houden.

Er zijn fiscaal twee soorten giften aan goede doelen: gewone giften en periodieke giften, die u bij een notaris hebt laten vastleggen. Een voorwaarde voor het aftrekken van een gewone gift is dat u deze gift moet doen aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), maar dat wist u al.

Wilt u meer weten over het ANBI in 2010, lees: Nieuwe ANBI regels voor 2010 duidelijk uitgelegd 

Voor het mogen aftrekken van deze gewone giften geldt: de instelling heeft geen tegenprestatie geleverd voor de giften, u kunt met schriftelijke stukken aantonen dat u de giften hebt gedaan, en het totale bedrag van uw giften is meer dan het drempelbedrag van 1% van uw verzamelinkomen (minimaal €60). U mag niet meer aftrekken dan 10% van uw verzamelinkomen. Het verzamelinkomen is het totaal aan belastbaar inkomen van u en uw fiscale partner in alle drie de belastingboxen.

Een voorbeeld:

U heeft een verzamelinkomen van 35.000. Giften tot €350, 1% van dat inkomen, zijn niet aftrekbaar. Als u meer dan €350 aan goede doelen schenkt, is dat deel wél aftrekbaar. Als u €500 schenkt, is €150 aftrekbaar en levert bij 42% inkomstenbelasting een voordeel op van €63. De schenking van oorspronkelijk €500 kost u dan netto €437. De begunstigde moet wél voorkomen op de lijst met Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) van de Belastingdienst. Het is vaak voordeliger de schenkingen voor een periode van vijf jaar toe te zeggen in een notariële akte. Deze periodieke giften mogen ook aan instellingen gedaan worden die niet op de ANBI-lijst voorkomen. Bij deze periodieke giften is het gehele bedrag van de jaarlijkse gift van uw inkomen aftrekbaar. De schenking van €500 kost dan netto €290. Wel kunt u kosten kwijt zijn aan de akte. Sommige goede doelen hebben een overeenkomst met een notaris, die geen kosten rekent, en dan zelf weer een gift ter waarde van die kosten kan aftrekken. In dat geval kost de akte het u niets.

Bron: de Telegraaf

Reacties zijn niet mogelijk.