De meest gehoorde klacht van mensen die willen geven aan goede doelen is dat men het zonde vindt dat er zoveel geld verdwijnt aan andere zaken dan aan het project zelf. Heel af en toe krijgen wij de vraag of wij ons aangesloten hebben bij bijvoorbeeld het CBF-keur. Zoals bij heel veel Goede Doelen is ook bij ons het antwoord om bovenstaande reden dan ook ‘nee’.
Het CBF claimt dat wanneer u het CBF logo ziet afgebeeld op bijvoorbeeld collectebus of website kunt u er verzekerd van zijn dat er verantwoord met uw giften wordt omgegaan.
In het woord ‘verantwoord’ zit nu een groot grijs gebied die iedereen op zijn/haar eigen wijze interpreteert. Wij, als Stichting SALEK vinden het verantwoord dat wij 100% van onze donaties naar onze projecten laten stromen. In sommige gevallen gebruiken we een heel klein deel van de opbrengst van een event voor bijvoorbeeld de drukkosten voor flyers en machtigingskaarten, maar vaak wordt dit zelfs nog gesponsord.
Het CBF zelf is gewoon een bedrijf weliswaar zonder winstoogmerk, maar de medewerkers hebben gewoon een goed salaris. Daarom is een CBF-keurmerk ook peperduur! Ook al is er voor de kleine organisaties een zogenaamde Verklaring van Geen Bezwaar verkrijgbaar, ook deze kosten zijn nog erg hoog en zonde van het geld.
Stichting GeefGratis bijvoorbeeld is een stichting die probeert zoveel mogelijk diensten zoals websites en online betalingverkeer gratis te maken voor Goede Doelen. Daarom zijn zij ook een stichting waaraan gedoneerd kan worden en met behulp van deze donaties ons kunnen voorzien van gratis faciliteiten. Bij het CBF is hier geen sprake van en zij zijn dan ook in de volksmond een voorbeeld van de ‘strijkstok waaraan geld blijft hangen’ als u doneert aan één van de Goede Doelen die zijn aangesloten bij het CBF.
Net als bijvoorbeeld het WSPA vinden ook wij dat het CBF-keur geen garanties biedt.
Naar ons eigen zeggen is een bij het CBF aangesloten organisatie alleen bewijs dat zij zoveel geld hebben dat enkele duizenden euro’s aan een keurmerk geen probleem is. In 2007 is er bijvoorbeeld voor ruim 800.000 euro aan CBF-keurmerk inkomsten opgehaald. Dat is ‘uw’ geld. De andere eisen die het CBF stelt worden door de meeste goede doelen ruimschoots gehaald en overtroffen, waardoor deze ook geen belemmering zullen zijn voor deelname, dat geldt ook voor ons.
Voorbeeld: de toetsing van het CBF-keur kost een organisatie 5.560 euro. Per jaar is er gedurende de looptijd een bedrag verschuldigd, dat afhankelijk is van de omvang van inkomsten uit eigen fondsenwerving, variërend van 425 tot maar liefst 8440 euro! Daar komen nog terugkerende kosten voor herkeuringen bij en de kosten van de verplichte accountantscontrole die ook enkele duizenden euro’s per jaar kunnen bedragen. Voor dat geld bouwen wij een watertoren die honderden mensen aan schoon drinkwater helpt voor de rest van hun leven.
Persoonlijk vinden wij dat het CBF zijn geld beter kan besteden in het opzetten van een stichting, die het verkrijgen het keurmerk voor kleine stichtingen financieel steunt en daardoor gratis maken, zodat die goede doelen hun 100% strijkstokvrij-garantie kunnen blijven navolgen. Al jaren zijn ze bezig om te praten over een mogelijke oplossing voor deze kleine organisaties, maar er lijkt niets te gebeuren.
Naar aanleiding van dit artikel hebben wij nog contact proberen op te nemen met het CBF, maar tot op heden geven zij geen reactie.
Bij deze geven wij u daarom de garantie dat al onze inkomsten zéker zo goed en hoogstwaarschijnlijk beter worden besteed en transparanter zijn, dan de meeste aangesloten CBF organisaties.
Ik ben op zoek naar de hoogte van salarissen van directeuren van goede doelen, zodat ik een keuze kan maken, op grond van graaikultuur.
Kunt u mij hierin verder helpen of verwijzen?
Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet.
Beste Hr./Mevr. Huijs, toevallig is hier net nog een artikel over verschenen op deze website. Salarissen Goede Doelen.
Wij hebben echter besloten om geen voorbeelden aan te halen, wij zijn zelf een Goed Doel en hebben geenszins de intentie om andere organisaties in een ongewenst daglicht te zetten.
U kunt al veel informatie vinden via bijvoorbeeld Google door als zoekterm “Salaris directeur goede doelen” te gebruiken.
Ik wil graag een lijst van de salarissen van de directeuren van goede doelen. Alle salarissen boven de € 100.000,– incl. pensioen schrap ik van mijn lijst en ik voeg de uwe toe.
Ondergetekende zou ook graag een lijst willen zien met salarissen van derekteuren van goede doelen, maar heeft die nog nergens kunnen vinden
Met vriendelijke groet,
E.A.Huijs
Beste Hr./Mevr. Huijs,
zoals eerder vermeld vinden wij het niet terecht om hier een overzicht te plaatsen. Even zoeken op internet geeft bijvoorbeeld de volgende lijst:
http://forum.fok.nl/topic/1360155
Hoe compleet en correct deze lijst is, is ons niet bekend, de verantwoording hiervoor ligt bij de publiceerder.
Op 12 februari 2010 wordt deze post geplaatst met een lijst: http://agriffon.blogspot.com/2010/02/u-geeft-toch-genoeg-aan-goede-doelen.html
Een ander interessant artikel omtrent deze is dit artikel, verschenen in Augustus 2009: http://www.topsalaris.nl/artikel.php?id=243
Afgelopen December kwamen we dit artikel tegen: http://www.wereldburgers.tv/2009/12/06/toezichthouder-geen-grip-op-salarissen-goede-doelen/
Ik hoop dat u hiermee uit de voeten kunt.