Oorlog van Goede Doelen keurmerken begonnen?

kgd cbf kgb logoSinds 1 Mei 2009 heeft Nederland er een keurmerk voor goede doelen bij gekregen en Stichting SALEK vraagt zich af of hiermee de oorlog kompleet is.

We hebben nu het CBF, het KGB (Keurmerk Goed Besteed) en sinds 1 Mei kunnen goede doelen zich ook inschrijven bij het KGD (Keurmerk Goede Doelen).

Stichting SALEK heeft zich altijd duidelijk uitgesproken tegen het peperdure CBF keurmerk. Ondanks dat het CBF al jaren op de hoogte was van de ontevredenheid van menig kleine stichting, heeft het toch jaren geduurd voordat men met een serieuze oplossing leek te komen.

Dat Nederland het hier niet bij liet zitten is duidelijk geworden door inmiddels alweer twee andere keurmerken.  Aan de ene kant is dit begrijpelijk, aan de andere kant is de Nederlandse burger hier volgens ons niet mee gediend! En daar gaat het uiteindelijk toch om. Men moet in één oogopslag kunnen zien dat het een bonafide organisatie betreft die haar geld goed besteed, een degelijk bestuur en haar zaken op orde heeft. 3 keurmerken of meer maken het niet eenvoudiger.

Ondanks dat het CBF nog geen inschrijfprocedure lijkt te hebben voor hun nieuwe certificering voor kleine goede doelen (waar wij hier al een artikel aan hadden besteed) lijkt het ons toch verstandig hier op te wachten, gezien de grote bekendheid die dit keurmerk heeft. Daarbij hopen wij echter wel dat het CBF haar beleid iets aanpast. De garantie bijvoorbeeld dat de bij hun gecertificeerde instellingen niet meer dan 25% uitgeeft aan wervingskosten zich absoluut niets over het bestedingspatroon van deze instellingen, die misschien wel 50% aan salarissen betalen.

Aangezien kleine stichtingen als SALEK het ZO veel beter doen, gezien het vrijwilligerswerk en het feit dat wij ter plekke het geld begeleiden, dat een CBF-keur onze stichting nog zwaar te kort zou doen!
Daarbij is 3 maal +/-600 euro ook teveel geld, dus mochten wij besluiten ons van een keurmerk te voorzien, dan zal het er één zijn en aangezien het NCDO aangeeft dat ze het nieuwe initiatief van het CBF waarschijnlijk financieel willen ondersteunen lijkt de keuze vooralsnog eenvoudig…

1 comment to Oorlog van Goede Doelen keurmerken begonnen?

 • gerty theeuwen

  Back 2 Basic is een onafhankelijke stichting met een Team professionals,elk met hun eigen specialisatie die dienstverlenende activiteiten aanbiedt aan particulieren en zakelijke organisaties waarbij de mens centraal staat.
  Het doel is mensen te helpen terug te keren in hun eigen kracht en zo hun zelfredzaamheid te vergroten.Wij begeleiden mensen door ze naar hun basis terug te brengen om van daaruit weer te beginnen in de maatschappij.
  De vraag is dan ook?Hoe en wat moet je doen om als Stichting een keurmerk te krijgen.
  Wat kunt uw ons aanraden?

  Met vriendelijke groet
  Gerty Theeuwen