Hoe richt ik een Goed Doel en/of Stichting op? – Deel 2

Na een eerste uitleg hier op deze pagina over het opstarten van een eigen Goed Doel organisatie en/of Stichting, ga ik hier op verzoek verder met nog wat meer details.

Nu de graaicultuur van sommige instellingen zoals banken in de bekendheid is geraakt worden de mensen steeds kritischer met wie men wel of geen zaken doet en op welke manier. Dat geldt ook voor de keuze van Goede Doelen.

Nederlanders zijn (gelukkig) nog steeds een vrijgevig volk, maar wij merken heel sterk dat er behoefte is aan openheid en duidelijkheid m.b.t. tot wat er met de donaties gebeurt en of er geld aan de zogenaamde strijkstok blijft hangen.

SALEK heeft het dan ook als één van haar hoofdtaken gemaakt te laten zien dat het ook anders kan. Niet alleen om deze reden, maar ook omdat voor de groei van iedere stichting de volgende zaken eigenlijk van onmisbaar belang zijn, hierbij de volgende benodigdheden:

 • Beleidsplan (ook wel eens stichtingsplan genoemd)
 • Jaarverslagen
 • Projectplan

Het beleidsplan is een soort handleiding. Op internet en op onze eigen website zijn genoeg voorbeelden te vinden. Ze bevatten zaken als waar de organisatie voor staat, wat hun (goede) doel is, hun visie, missie, strategie etc. Voor sommige mensen (waar ik er één van was) lijkt dit niet erg belangrijk, maar als je hier serieus mee aan de slag gaat beantwoord het ineens een hoop vragen waarvan je niet wist dat je ze had. 🙂

Daarnaast is het ook van belang als de organisatie groter en serieuzere vormen aanneemt. Mocht je ooit een Goede Doelen keurmerk willen aanvragen bijvoorbeeld, dan is het van belang dat je o.a. een beleidsplan hebt.

Jaarverslagen spreken eigenlijk voor zich. Je zult je donateurs, fondsen, keurmerken, bezoekers en misschien zelfs de belastingdienst moeten laten zien welke, met name financiële, activiteiten je het gehad tijdens het afgelopen jaar. Als de organisatie groter groeit kan het zelfs (weer in geval van keurmerken e.d.) van belang zijn de financiën door een accountant te laten opmaken en controleren. Houd er rekening mee dat dit duur kan zijn. Sponsoring van accountant-werkzaamheden zijn eigenlijk niet mogelijk, omdat dit wettelijk niet is toegestaan. Misschien is enige creativiteit vereist.

Projectplan. Hierin laat je al je donateurs, fondsen en geïnteresseerden zien wat je goede doel is, hoe je het gaat voltooien, wat het kost en hoe je denkt het te gaan financieren. Zet dit zeker ook op je website!

Nu ben je al een aardig eind op weg naar een serieuze organisatie met een goede basis. Zeker als je al wat bestuursleden bij elkaar hebt opgetrommeld (zelf kwamen wij steeds uit op een ideaal aantal van 5, maar met bijvoorbeeld 3 enthousiaste mensen met veel vrije tijd kan het waarschijnlijk ook) moeten de periodieke vergaderingen worden gepland, met bijbehorende agenda en de daaruit voortvloeiende notulen.

Dan als laatste nog wat adviezen en overpeinzingen:

 • Verzekering
 • Goede Doelen Keurmerk
 • Stichting Geef Gratis
 • SESAM academie

Zolang de organisatie uitsluitend met vrijwilligers werkt, kun je gebruik maken van de gratis verzekering voor vrijwilligers die is afgesloten door jouw gemeente. Vraag wel even op wat precies wel en niet verzekerd is. Overigens kan het zelfs zijn dat jouw gemeente nog geen vrijwilligersverzekering heeft, maar kaart dit gerust aan, zij krijgen dit gesubsidieerd van de overheid en worden weliswaar niet verplicht, maar wel ‘geacht’ dit te besteden aan deze verzekering om vrijwilligerswerk aan te moedigen. Misschien dat ik hier later meer over schrijf, er is nog een hoop onduidelijk.

Keurmerken zijn vaak duur. Er zijn op het moment van dit schrijven 3 keurmerken, het CBF, KGD, en KGB. Allen kosten ze tegen de 400 euro per jaar of meer en zijn zeker in het begin nog onnodig. Wat wel heel jammer is dat een aantal instellingen zo’n keurmerk vereisen, waardoor de kleinere en vaak efficiëntere Goede Doelen hierdoor geen kans maken zich aan te sluiten. Wie weet komt hier nog eens verandering in.

Stichting GeefGratis. Een aanrader. Zij zijn opgericht met onder andere als doel Goede Doelen te ondersteunen bij het ontvangen van donaties.

Als laatste geef ik nog even de SESAM academie aan. Zeker als je serieuze groeiplannen hebt, maar graag eens zou willen praten met zeer ervaren, vaak gepensioneerde mensen met een enorme berg aan ervaring op ontwikkelingsgebied, organisatorisch gebied etc. zou je eens aan kunnen kloppen bij de SESAM academie voor wat sessies. In principe doen ze dit vrijwillig, je betaalt hooguit een beetje administratieve kosten en wat reiskosten.

Veel succes met de oprichting!

14 comments to Hoe richt ik een Goed Doel en/of Stichting op? – Deel 2

 • Kunt u mij informeren over aansprakelijkheidsverzekering voor onze Stichting Bebo Bakery, in verband met vrijwillegers die met ons meegaan naar Ghana c.a. ?

  Met vriendelijke groet,
  Albert Stroeve, secr. Stichting Bebo Bakery (Beroepsopleiding en Brood)

 • Beste Hr. Stroeve,

  Wij hebben inmiddels al twee artikelen geschreven over de vrijwilligersverzekeringen. De laatste vindt u hier.

  Daarin staat o.a. te lezen dat men in de gemeente van de vrijwilliger het beste kan informeren naar de polisvoorwaarden, aangezien deze per gemeente kunnen verschillen. In ‘onze’ polisvoorwaarden staat dat “Incidentele Grensoverschrijdende activiteiten” ook verzekerd zijn, ondank dat het dekkingsgebied Nederland is.

  Waarschijnlijk ten overvloede raad ik u aan bij reizen een reisverzekering af te sluiten.

 • Goedemiddag wij zijn bezig een resort op te starten in Portugal waar gezinnen met autistische kinderen in eerste instantie uit Nederland op vakantie kunnen komen om daar eens even tot rust te komen.
  Wij vangen de kinderen op en houden ze bezig met allerlei activiteiten, zodat de ouders even rustig bij kunnen komen van het hectische jaar.
  Wij worden al gesponsord maar willen een stichting worden, is dit vanuit Nederland te realiseren of moeten wij dit in Portugal regelen.
  en waar kunnen wij terecht?
  Graag verneem ik van u
  Met vriendelijke dank:
  Willem Meulemans

 • Beste Hr. Meulemans,

  Deze reactie is misschien wat laat; maar gezien het feit dat de kinderen uit Nederland daar naar toe gaan komen zou ik als u nog een adres heeft in Nederland, of dit op het adres van een ander bestuurslid kan registreren in Nederland doen. Ik heb het volgende al eens vaker gezegd, loop gerust eens een Kamer van Koophandel binnen, die voorzien u kosteloos van de juiste informatie en de te ondernemen stappen. Succes met de oprichting!

 • Darwin

  Mijn complimenten!!! wat een mooie site. bedankt voor de info:D
  ook erg netjes dat u na vragen netjes antwoord geeft.
  Groetjes darwin

 • mevrouw A.

  hallo,

  wij hebben een stichting opgericht, maar nu moet er een beleidsplan komen en een website..maar van de drie bestuurders waaronder ik zelf is er 1 door priveomstandigeheden mee opgehouden, is het mogelijk ook eerst met 2 bestuurders te starten?
  met vriendelijke groet,

 • Ja hoor, dat is prima mogelijk. Eén bestuurder wordt dan officieel de voorzitter, de tweede bestuurder mag de rol van penningmeester en secretaris combineren. U mag zelfs een stichting alleen starten.

 • Yvonne M

  Wij willen met drie kinderen het huis van van onze moeder in een stichting onderbrengen, ivm met ziekte en verzorging zodat het niet verloren gaat aan instellingen. Is dat mogenlijk.

 • helma

  Hallo,

  wat een fantastische website is dit!
  Dankuwel.

  Ik ben wel erg benieuwd naar het antwoord op de vraag van Yvonne M.
  Wij willen zoiets ook gaan doen.

  Groet
  Helma

 • Bedankt voor al jullie complimenten!
  Wat betreft de laatste twee vragen; ik denk dat u beter af bent bij een notaris. Het eerste gesprek of consult (soms gelimiteerd tot een half uur, vraag hier naar!) bij een notaris is vaak gratis. Bel gerust een notaris in de buurt en vraag of u even een afspraak kunt maken om dit voor te leggen. Ze zullen u met plezier uitleggen wat de mogelijkheden zijn. Daarna kunt u altijd nog besluiten of u dit wenst te doen of niet, u zit nergens aan vast.
  Dit gaat helaas een beetje buiten ons vakgebied.

 • Peter van Werkhoven

  Ik ben van plan een stichting op te richten om een vriend uit Gambia in Nederland te laten opereren. Hij is op 8 jarige leeftijd uit een boom gevallen. Bekken en heupkom verbrijzeld.
  Alles vergroeid tot ‘bottensoep’. Hij is nu 2 keer in Nederland geweest en na diverse consultaties hebben we het AMC bereid gevonden tot operatie. Het ziet er wel ‘brood’ in en kan de ‘manke’ helpen om beter te kunnen lopen door de stand van zijn been operatief te wijzigen, waardoor het bekken gekanteld kan worden in een normalere positie en een beter levensperspectief/kwaliteit mogelijk wordt en verdere schade aan rug vermeden.
  Ik heb nu zus, vriendin en buurvrouw bereid gevonden als bestuur te willen fungeren. We gaan nu aan de slag. Statuten maken. Notaris vinden. KvK. Website. Bankrekening. En dan?
  Jullie website geeft hoop. Bedankt! Alle tips zijn uiteraard welkom…

 • Maria

  Ik wil een safe house opzetten in Zuid Afrika voor mishandelde en misbruikte jonge vrouwen, vaak verslaafd en al op jonge leeftijd een kind gekregen. Ik heb er zelf als vrijwilliger gewerkt en ook onder die omstandigheden was het schrijnend om te zien hoe de vrouwen behandeld en opgevangen werden. Er is een groot tekort aan dit soort schuilplekken vooral als je kijkt naar een manier om deze vrouwen weer op een economisch rechtvaardige en sociale vooruitgang in de maatschappij mee te laten draaien. Mijn beleidsplan is klaar, ik ben van plan om het via een notaris vast te laten leggen. Maar hoe kom ik aan de financiele middelen om dit project te realiseren?

 • Petra

  Hallo, bedankt voor alle informatie over het oprichten van een stichting.
  Ik zit nog wel met een vraag..
  Is het mogelijk in je eentje een ANBI stichting op te richten en jezelf, vanuit de fondsen die je stichting willen ondersteunen, een salaris te betalen?
  Oftewel, je bent in dienst van je eigen stichting ?

  groetjes Petra

 • hope

  Jammer dat er veel fondsen zijn.waarbij veel oprichters (van bepaalde fondsen,) zijn die alleen aan geld denken.en helemaal niks doen voor hun zogenaamde goede doel.
  Waterleiding / voorziening ofzo In Afrika bouwen…. Wij (rijke landen ) kunnen dat best regelen.